Chemistry GK Questions – Part 12

111. The most important ore of aluminium is
A. bauxite
B. magnetite
C. haematite
D. monazite
Answer:
A. bauxite

112. The organic reaction represented by equation CH3 – CH = O + H2NOH gives CH3 – CH – NH + H2O is an example of
A. an addition reaction
B. a condensation reaction
C. an oxidation reaction
D. an elimination reaction
Answer:
B. a condensation reaction

113. The number of electrons presents in H+ is
A. zero
B. one
C. two
D. three
Answer:
A. zero

114. H+ is a hydrogen ion, and it is an ion because it LOST an electron. Electrons are negatively chargeD. When an atom gains electrons it will have NEGATIVE charges.So it has zero electron.64. The hottest part of the gas flame is known as
A. luminous zone
B. dark zone
C. blue zone
D. non-luminous zone
Answer:
D. non-luminous zone

115. The human body is made up of several chemical elements; the element present in the highest proportion (65%) in the body is
A. carbon
B. hydrogen
C. oxygen
D. nitrogen
Answer:
C. oxygen

116. White Phosphorous is represented by which among the following symbols?
A. P1
B. P2
C. P3
D. P4
Answer:
D. P4
Explanation:
The most important form of elemental phosphorus from the perspective of applications and chemical literature is white phosphorus. It consists of
tetrahedral P4 molecules, in which each atom is bound to the other three atoms by a single bonD. This P4 tetrahedron is also present in liquid and
gaseous phosphorus up to the temperature of 800 °C when it starts decomposing to P2 molecules

117. Identify the thermosetting plastic from the given options:
A. Polythene
B. Bakelite
C. Polyvincychloride
D. Casseine
Answer:
B. Bakelite

118. Which among the following happens in an oxidation reaction ?
A. Electrons are gained
B. Electrons are lost
C. Protons are gained
D. Protons are lost
Answer:
B. Electrons are lost

119. Which among the following is the correct decreasing of bioelements in Human Body?
A. oxygen, hydrogen, Carbon, nitrogen, calcium, and phosphorus
B. oxygen, carbon, nitrogen, hydrogen, calcium, and phosphorus
C. oxygen, carbon, hydrogen, nitrogen, calcium, and phosphorus
D. carbon, oxygen, hydrogen, nitrogen, calcium, and phosphorus
Answer:
C. oxygen, carbon, hydrogen, nitrogen, calcium, and phosphorus

120. The aqueous solution of which among the following acids is called Vinegar?
A. Oxalic acid
B. Citric acid
C. Acetic acid
D. Hydrochloric acid
Answer:
C. Acetic acid

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


eight + = 13

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter