Chemistry GK Questions – Part 9

81. The hydronium ion is
A. H+
B. HO –
C. H2+
D. H3O+
Answer:
D. H3O+

82. The most electropositive elements among the following is
A. Na
B. Ca
C. K
D. Cs
Answer:
D. Cs

83. The method that cannot be used for removing permanent hardness of water is
A. adding sodium carbonate
B. distillation
C. adding caustic soda
D. boiling
Answer:
D. boiling

84. The following are the half lives of four active isotopes. Which one of the following is the most dangerous to handle?
A. 3 billion years
B. 100 years
C. 0.01 minute
D. 13 days
Answer:
C. 0.01 minute

85. The gas used for artificial ripening of green fruit is
A. ethylene
B. ethane
C. carbon dioxide
D. acetylene
Answer:
A. ethylene

86. Zone refining is used for the purification of
A. Au
B. Ge
C. Ag
D. Cu
Answer:
B. Ge

87. The main chemical constituent of the oil of cardamom which is responsible for flavour of this oil is
A. cineole
B. engenol
C. geraniol
D. limonene
Answer:
A. cineole

88. The molecule which has the highest percentage of ionic character among the following is
A. HI
B. HF
C. HCI
D. HBr
Answer:
B. HF

89. The high reactivity of fluorine is due to
A. its high electro negativity
B. small size of fluorine atom
C. availability of d-orbitals
D. strong F – F bond
Answer:
A. its high electro negativity

90. The iron ore magnetite consists of
A. Fe2O3
B. Fe3OH4
C. FeCO3
D. 3Fe2O3 .. 3H2O
Answer:
A. Fe2O3

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


eight + 3 =

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter