Indian History GK Questions – Part2

11. The only licensed flag production unit in India in located at which among the following places?
A. Mysuru
B. Hubli
C. Dharwad
D. Nagpur
Answer:
B. Hubli
Explanation:
Karnataka Khadi Gramodyoga Samyukta Sangha in Hubli is the only licensed flag production unit in India.

12. Which among the following organizations were founded by Pandit Madan Mohan Malviya?
1. Banaras Hindu University
2. Pragya Hindu Samaj
3. Hindu Mahasabha
4. Bharat Dharma Mahamandal
Chose the correct answer from the codes given below:
A. Only 1 & 2
B. Only 2 & 4
C. Only 1 & 3
D. 1, 2, 3 & 4
Answer:
C. Only 1 & 3
Explanation:
The Hindu Mahasabha was founded in 1914 in Amritsar and established its headquarters in Haridwar. Amongst its early leaders was the prominent nationalist and educationalist Pandit Madan Mohan Malaviya, who founded the Benaras Hindu University, and the Punjabi populist Lala Lajpat Rai. Banaras Hindu University was established in 1915. Malviya was instrumental in the coming together of Hindu Mahasabha and Arya Samaj in 1923 to make common cause on issues like cow slaughter and reconversion. He was also closely associated with bodies like Pragya Hindu Samaj, Bharat Dharma Mahamandal and Sanatana Dharma Mahasabha.

13. With reference to Atal Bihari Vajpayee, which among the following is NOT a correct statement?
A. He was one of the founders of Bhartiya Jan Sangh
B. He served as political secretary to Dr. Syama Prasad Mookerjee
C. He is the first person to deliver a speech to the United Nations General Assembly in Hindi.
D. All the above are correct statements
Answer:
A. He was one of the founders of Bhartiya Jan Sangh
Explanation:
The first statement is not correct. Bhartiya Jan Sangh was founded by Dr. Syama Prasad Mookerjee.

14.Who among the following had founded the Central Hindu College at Varanasi, which was later converted into Banaras Hindu University?
A. Madan Mohan Malviya
B. Annie Besant
C. Bal Gangadhar Tilak
D. Jamna Lal Bajaj
Answer:
B. Annie Besant
Explanation:
Madan Mohan Malviya had established BHU in 1915 with the support of some leaders, mainly Annie Besant. She had founded the Central Hindu College in 1898 in Varanasi and this college was later gifted to Pandit Madan Mohan Malviya for the later to get it converted into Banaras Hindu University. Also notable points is that foundation for the main campus of BHU was laid by Lord Hardinge on 4 February 1916, on occasion of Vasant Panchami.

15. The revolt of 1857 was described as a ‘National Rising’ by which of the following political leaders of Britain?
A. Canning
B. Gladstone
C. Palmerstone
D. Disraeli
Answer:
D. Disraeli
Explanation:
Benjamin Disraeli was leader of Conservative Party and opposition leader in the House of Commons. He described the revolt of 1857 as ‘a national rising’.

16. The present Lok Sabha is the
A. 13th Lok Sabha
B. 14th Lok Sabha
C. 15th Lok Sabha
D. 16th Lok Sabha
Answer:
D. 16th Lok Sabha

17. The Parliament of India can make use of the residuary powers
A. at all times
B. only during national emergency
C. during national emergency as well as constitutional emergency as well in a state
D. None of the above
Answer:
A. at all times

18. The members of Lok Sabha hold office for a term of
A. 4 years
B. 5 years
C. 6 years
D. 3 years
Answer:
B. 5 years

19. The Parliament exercises control over council of ministers, the real executive, in several ways. Which one of the following has been wrongly listed as a method of control over executive?
A. Questions
B. Supplementary questions
C. Adjournment motions
D. None of the above
Answer:
D. None of the above

20. The number of writs that can be prayed for and issued by the Supreme Court and/or a High Court is
A. 3 B. 4
C. 5 D. 6
Answer:
C. 5

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


nine × = 36

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter