Indian History GK Questions – Part10

91. Who among the following established the Bhil Seva Mandal in 1922?
A. Narain Malhar Joshi
B. Amritlal Vitthaldas Thakkar
C. Jyotiba Phule
D. Baba Amte
Answer:
B. Amritlal Vitthaldas Thakkar
Explanation:
Amritlal Vithaldas Thakkar, popularly known as Thakkar Bapa He was an Indian social worker who worked for upliftment of tribal people in Gujarat state in India. In 1922, he founded the Bhil Seva Mandal.

92. Who among the following established the Ved Samaj in Madras in 1864?
A. Keshabchandra Sen
B. Lokhitwadi
C. Shibnath Shastri
D. Debendranath Tagore
Answer:
A. Keshub Chander Sen
Explanation:
Reform in Southern India Brahmo Samaj under the leadership of Keshabchandra Sen made its appearance in 1864 in Madras with the name Ved Samaj.

93. The magna carta of western education system in India is___?
A. The report of the Committee of Public Instruction, 1823
B. The Charter Act of 1833
C. Report of the Hunter Commission, 1862
D. Wood’s Despatch, 1854
Answer:
D. Wood’s Despatch, 1854
Explanation:
Wood’s Despatch on Education in 1854 laid the foundation of Indian educational system and the establishments of Universities in Kolkata, Mumbai and Chennai. The despatch came to be considered as the Magna Carta of English education in India. The Scheme of education, as proposed by Wood`s Despatch, envisaged a co-ordinated system of education through out the country.

94. Who among the following preached the doctrine of “One religion, one caste and one God for mankind“?
A. Jyotiba Phule
B. Vivekananda
C. Sri Narayan Guru
D. Dr. B. R. Ambedkar
Answer:
C. Sri Narayan Guru
Explanation:
Sri Narayana Guru preached the doctrine of ‘One caste, One religion, One God.’ Its worth note that one of his athiest disciples, Sahadaran Ayyapan, changed into ‘no religion, no caste and no God for mankind.

95. The leader of revolt of 1857 in Lucknow was __?
A. Tatya Tope
B. Maulvi Ahmadullah Shah
C. Birjis Qadir
D. Begum Hazrat Mahal
Answer:
D. Begum Hazrat Mahal
Explanation:
Begum Hazrat Mahal :The wife of Nawab Wazid Ali Shah of Awadh. She ruled on behalf of her 11-year-old son Birjis Qadar .and led the revolt of 1857 in Lucknow .She refused to accept the pension offered to her by the British and choose to die unmourned in Nepal.

96. The position of the prime minister of India is superior to that of his counter-part in Britain because
A. India is the biggest democracy
B. India has adopted the federal system
C. India has a written constitution
D. his office enjoys constitutional basis
Answer:
D. his office enjoys constitutional basis

97. The members of the committees of Parliament are
A. nominated by the leaders of the various parties in the Parliament
B. nominated by the prime minister
C. appointed by the speaker or elected by the House from amongst persons who are not members of Parliament
D. appointed by the speaker or elected by the House from amongst its own members
Answer:
D. appointed by the speaker or elected by the House from amongst its own members

98. The parliament can legislate on the subject in the state list
A. if the President issues an order authorizing it to do so
B. if the Supreme Court of India gives authority to the Parliament of India in this regard
C. if the Rajya Sabha passes a resolution by two-third of its to legislate on a state matter in the national interest
D. None of the above
Answer:
C. if the Rajya Sabha passes a resolution by two-third of its to legislate on a state matter in the national interest

99. The national flag was adopted by the Constituent Assembly of India on 22 July 1947 and was presented to the nation at the midnight session of the Assembly on 14th August 1947 on behalf of
A. the minorities of India
B. the National Integration Council
C. the women of India
D. the people of India
Answer:
C. the women of India
Explanation:
The National Flag of India was adopted by the Constituent Assembly on the 22nd July, 1947 and presented to the Nation on behalf of the women of India at the mid-night session of the assembly on August 14, 1947.

100. The president convenes and prorogues all sessions of Parliament in consultation with
A. the speaker
B. the prime minister
C. the prime minister and the leader of the Opposition in Lok Sabha
D. None of the above
Answer:
B. the prime minister

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


6 − three =

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter