Indian History GK Questions – Part11

101. The preamble to our constitution provided that India is
A. a sovereign, socialist and democratic republic
B. a sovereign, socialist, secular and democratic republic
C. a sovereign republic with a socialist pattern of society
D. a socialist, secular and democratic republic
Answer:
B. a sovereign, socialist, secular and democratic republic

102. The minimum age required to become a member of Rajya Sabha is
A. 21 years
B. 25 years
C. 30 years
D. 35 years
Answer:
C. 30 years

103. The president can be impeached for
A. violating the constitution
B. disregarding Parliament
C. for not taking the prime minister’s advice
D. All of the above
Answer:
A. violating the constitution

104. The name of the union given in the Constitution is
A. Hindustan or Bharatavarsha
B. India or Hindustan
C. India or Bharat
D. Bharatadesh or India
Answer:
C. India or Bharat

105. The phrase ‘procedure established by the law’ means
A. the judges in India cannot question the fairness or validity of a law, provided it is within the limits of the constitution
B. judges in India can question the fairness or validity of an undue law even if it is within the limits of the constitution
C. judges in India can declare a law invalid simply because in their opinion the law is not due or is unjust
D. None of the above
Answer:
A. the judges in India cannot question the fairness or validity of a law, provided it is within the limits of the constitution

106. The first Indian woman to preside a session of Indian National Congress was__?
A. Rajkumari Amrit Kaur
B. Vijaya Lakshmi Pandit
C. Aruna Asaf Ali
D. Sarojini Naidu
Answer:
D. Sarojini Naidu
Explanation:
»Popularly known as ‘Nightingle of India’.
»1st indian woman who became the congress president in 1925 at Calcutta Session.
»Influnced by Gopal Krishna Gokhale , later she work in almost all Gandhian Movements.

107. The Congress and Muslim League had most cordial relationships in between which among the following years?
A. 1906 to 1916
B. 1916 to 1922
C. 1922 to 1928
D. 1928 to 1934
Answer:
B. 1916 to 1922
Explanation:
In between 1916 – 1922, the Congress had best of relationship with the Muslim League.

108. The drain theory of Dadabhai Naoroji was formally accepted in which among the sessions of the Indian National Congress?
A. Benaras session, 1905
B. Calcutta session, 1906
C. Surat session, 1907
D. None of the above
Answer:
D. None of the above
Explanation:
Calcutta Session ,1896 ,INC officially accepted the “ Drain Theory”.President of Congress was Dadabhai Naoroji.

109. Kumaran Asan is associated with the social renaissance in which among the following current states?
A. Kerala
B. Tamil Nadu
C. Andhra Pradesh
D. None of the above
Answer:
A. Kerala
Explanation:
N. Kumaran Asan (1873–1924), also known as Mahakavi Kumaran Asan, was one of the triumvirate poets of Kerala, South India. He was also a philosopher, a social reformer and a disciple of Sree Narayana Guru.

110. The annulment of Partition of Bengal was done by __?
A. Lord Curzon
B. Lord Minto
C. Lord Hardinge
D. Lord Chelmsford
Answer:
C. Lord Hardinge
Explanation:
Lord Hardinge, the Viceroy of India (1910- 1916), is remembered for the annulment of the Partition of Bengal in 1911. Other points are –
Held a durbar in December, 1911 to celebrate the coronation of King George V.
Capital Shifted from Calcutta to Delhi 1911. A bomb was thrown at him ; but he escaped unhurt.(December 23,1912).
Gandhiji came back to India from South Africa (1915).
Annie Besant announced the Home Rule Movement.
In 1915,Hindu Maha Sabha was founded by Madan Mohan Malvi.

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


9 + = eleven

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter