Indian History GK Questions – Part12

111. On which among the following occasions, Bombay was handed over to Britishers by the Portuguese ?
A. Freedom of Portuguese from the control of Spain
B. Marriage of Charles II with the Portuguese princess Catherine of Braganza
C. Crushing of Spanish Armada by British in 1588
D. The Treaty of Madrid in 1630
Answer:
B. Marriage of Charles II with the Portuguese princess Catherine of Braganza
Explanation:
Marriage of Charles II with the Portuguese princess Catherine of Braganza was the occasion of handing over of Bombay to Britishers by the Portuguese (as part of dowry ). On 21 September 1668, the Royal Charter of 27 March 1668, led to the transfer of Bombay from Charles II to the British East India Company for an annual rent of £10.

112. Who among the following was the French explorer who visited court of Emperor Shah Jahan and left a detailed account of Takht-i-Taus (Peacock throne) ?
A. Jean-Baptiste Tavernier
B. Geronimo Verroneo
C. Pierre-Jean Grosley
D. Jean-Paul Dubois
Answer:
A. Jean-Baptiste Tavernier
Explanation:
Jean-Baptiste Tavernier,a French jeweller and traveller of the Mughal period has left a detailed account of Takht-i-Taus (Peacock throne). Peacock throne was a dazzling and spectacular display of Mughal architecture. Its construction was undertaken by the Emperor Shah Jahan and he personally spent a great deal of time and energy in the designing of the Throne.

113. Which among the following was the venue of the Second Round Table Conference at London?
A. St. James Palace
B. Kingsley Palace
C. Buckingham Palace
D. 10, Downing Street
Answer:
A. St. James Palace
Explanation:
Second Round Table Conference 1931 : It was held in London during the viceroyalty of Lord Willingdon during Sept- Dec. 1931 and Gandhi ji attended as the soul representative of Congress. But the conference was failed because Gandhiji didn’t’ agree on the policy of communal representation. Gandhi at the Second Round Conference, St. James Palace London (Image: British Library)

114. “Springing Tiger: A Study of a Revolutionary” is a biographical work on __?
A. Bhagat Singh
B. Chandrashekhar Azad
C. Subhas Chandra Bose
D. Shyamji Krishna Verma
Answer:
C. Subhas Chandra Bose
Explanation:
Springing Tiger is the work of Hugh Toye about Subhash Chandra Bose. This book presents the little known facts about the World War II and the Anglo-Indian relations during those periods. The author vividly describes the life, philosophy, idealism, nationalism and political astuteness of Subhash Chandra Bose.

115. Consider the following events of Indian National Movement.
1. Gandhi Irwin Pact
2. Poona Pact
3. Karachi Session of Indian National Congress.
4. Individual Satyagraha
Select the correct chronological order of the events from the codes given below.
Codes :
A. 1, 3, 2, 4
B. 2, 3, 4, 1
C. 3, 4, 2, 1
D. 4, 3, 2, 1
Answer:
A. 1, 3, 2, 4
Gandhi Irwin Pact signed on March 5,1931. Explanation:
Explanation:
Karachi Session of Indian National Congress held on March 26-31,1931. Poona Pact: agreement between Gandhi And BR Ambedkar on September 25,1932. Individual Satyagraha was started on 1940-41.

116. The national anthem was written by
A. Bankim Chandra Chatterjee
B. Rabindranath Tagore
C. Sarat Chandra Chatterjee
D. Aurobindo Ghosh
Answer:
B. Rabindranath Tagore

117. The member of a State Public Service Commission can be removed on the ground of misbehavior only after an enquiry has been conducted by the
A. Supreme Court of India
B. High Court of the state
C. committee appointed by the president
D. None of the above
Answer:
A. Supreme Court of India

118. The members of the standing committee are taken from the Lok Sabha and Rajya Sabha in the ratio of
A. two and one respectively
B. three and one respectively
C. four and one respectively
D. equal members for both the Houses
Answer:
A. two and one respectively

119. The preamble enshrines certain ideals that were first spelt out in
A. the speech by Jawaharlal Nehru on the banks of Ravi when he called for Purana Swaraj
B. the Nehru report
C. a resolution adopted at the Karachi session of the Indian National Congress
D. the Objectives Resolution adopted by the Constituent Assembly
Answer:
D. the Objectives Resolution adopted by the Constituent Assembly

120. The Nagaland State of India cannot be termed as a state because it lacks
A. sovereignty
B. bicameral legislature
C. a high court exclusively of its own
D. None of the above
Answer:
A. sovereignty

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− three = 2

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter