Indian History GK Questions – Part13

121. The Objectives Resolution was unanimously adopted by the Constituent Assembly on
A. 22nd January 1947
B. 26th November 1946
C. 1st October 1948
D. None of the above
Answer:
A. 22nd January 1947

122. The preamble declares India as a sovereign state which implies
A. India is free to conduct her internal affairs
B. India is free to conduct her external affairs
C. India is free to conduct here internal as well as external affairs
D. None of the above
Answer:
C. India is free to conduct here internal as well as external affairs

123. The parliament works through committees which
A. help the government in the formulation of policy
B. exercise effective control over government on a regular and continuing basis
C. ensure that the parliament strictly adheres to the provision of the constitution and the prescribed parliamentary procedure
D. both (a) and (b)
Answer:
B. exercise effective control over government on a regular and continuing basis

124. The Muslim League as a political party was founded in
A. 1906
B. 1909
C. 1915
D. 1919
Answer:
A. 1906

125. The members of the state legislature exercise control over the council of the ministers through
A. questions and supplementary questions
B. criticism of its policies
C. adjournment motion
D. All of the above
Answer:
D. All of the above

126. Avadh was annexed into the British East India territories on which ground?
A. Doctrine of Lapse
B. Alleged misgovernment
C. Failure to pay subsidy
D. Maintenance of relations with foreign powers
Answer:
B. Alleged misgovernment
Explanation:
The kingdom of Oudh was the only great Indian state whose ruler Nawab Wajid Ali Shah was dispossessed on the ground of “intolerable misgovernment”. Awadh was annexed in February 1856 via a proclamation.

127. Who said that British established a robber state in Bengal between 1765 and 1772 ?
A. G. W. Forrest
B. Lord Macaulay
C. K. M. Panikkar
D. Nand Lal Chatterji
Answer:
C. K. M. Panikkar
Explanation:
K. M. Panikkar was an Indian scholar, journalist, historian, administrator and diplomat. He wrote that between 1765-1772, British had “established a robber state where, without reference to the rights of the others, they freely plundered and looted under the cover of thier rights”.

128. The first victim of the British policy of Subsidiary Alliance was___?
A. Avadh
B. Mewar
C. Mysore
D. Hyderabad
Answer:
D. Hyderabad
Explanation:
A subsidiary alliance is an alliance between a dominant nation and a nation that it dominates.The 1st victim of the policy of subsidiary alliance of Lord Wellesley was the Nizam of Hyderabad.

129. The Peshwa accepted the Subsidiary Alliance with the British via which among the following treaties?
A. Treaty of Purandhar
B. Treaty of Bassein
C. Treaty of Salbai
D. Treaty of Surji Arjungaon
Answer:
B. Treaty of Bassein

130. Under which among the following treaties, the British East India Company secured the Diwani right of Bengal, Bihar and Orissa ?
A. Alinagar
B. Faizabad
C. Allahabad
D. Benaras
Answer:
C. Allahabad
Explanation:
Treaty of Allahabad ( 16 August 1765), it was the outcome of the Battle of Buxar (1764). Robert Clive (Governor General of Bengal) made a separate treaty with Mughal Emperor Shah Alam II and Nawab of Awadh Shuja-ud-daullah. A/c to this treaty, Mughal Emperor granted Fiscal Rights (Diwani) to the East India Company at Bengal, Bihar and Orissa.

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


four × 9 =

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter