Indian History GK Questions – Part14

131. Which among the following regions was most affected by the Revolution of 1857 ?
A. Punjab
B. Maharashtra
C. Avadh
D. Madras
Answer:
C. Avadh
Explanation:
The Revolt of 1857: Awadh, one of the main centers of the Revolt, was annexed by Lord Dalhousie, Governor General of India, in 1856. Begum Hazrat Mahal also known as Begum of Awadh , during the national liberation uprising of 1857-59 in India headed the rebels.

132. Mahalwari System of Revenue Settlement was introduced in which of the following?
A. Bengal
B. Bombay
C. Madras
D. North Western Provinces
Answer:
D. North Western Provinces
Explanation:
Land revenue system Permanent settlement introduced in Bengal,Bihar ,Orissa and districts of Benaras and Northern districts of Madras by Lorrd Cornwallis in 1793. Ryotwari System introduced in Bombay and Madras . Mahalwari system was introduced in the North West Provinces, the Punjab, Delhi, Parts of Central India and Uttar Pradesh In this system, the land was not owned by an individual be it zamindar or any cultivator but by a group of estates or villages called Mahal. The Mahal was collectively known as the landlord and revenue was collected from the head of the Mahal, also known as Talukdar.

133. What is the correct chronological order of setting up of the following Commissions ?
1. Macdonell Commission
2. First Industrial Commission
3. First Fiscal Commission
Select the correct answer from the code given below.
A. 1, 2, 3
B. 2, 3, 1
C. 2, 1, 3
D. 1, 3, 2
Answer:
A. 1, 2, 3
Explanation:
Commissions : Macdonell Commission 1901 was the famine commission appointed by Lord Curzon. First Industrial Commission: In 1916 an Industrial Commission was appointed to find out means for giving encouragement for the growth of Indian industries.The report of the commission was submitted in 1918. First Fiscal Commission : Indian Fiscal Commission was established in 1919 and it recommended tariff protection for certain industries. As a follow up to the recommendations to this commission ,a tariff board was established in 1923 and in 1924,the Steel Industry of India was given protection.

134. The British East India Company ceased to be a trading Company via which among the following legislation?
A. Pitts India Act of 1784
B. Charter Act of 1833
C. Charter Act of 1813
D. Government of India Act 1858
Answer:
B. Charter Act of 1833
Explanation:
The charter act 1833: It is considered to be an attempt to codify all Indian Laws. The Governor General of Bengal now became the The Governor General of India. One of the Provision of this act – “the East India Company now lost its trading privilege i.e., tea and monopoly in China ,henceforth it became a purely administrative body under the crown.”

135. Which one of the following native states was NOT annexed by the British on the basis of the Doctrine of Lapse?
A. Satara
B. Punjab
C. Jhansi
D. Karauli
Answer:
B. Punjab
Explanation:
Doctrine of Lapse: formula devised by Lord Dalhousie, governor-general of India (1848–56), to deal with questions of succession to Hindu Indian states.
»Satara was annexed in 1848. »Sambalpur was annexed in 1849. »Karauli was annexed in 1852. »Jhansi was annexed in 1854.

136. The preamble to our constitution includes all the following except
A. adult franchise
B. equality of status
C. fraternity
D. justice
Answer:
A. adult franchise

137. Mainstream Nationalism in India
A. was characterized by Chauvinism
B. aimed at restoration of the Hindu state
C. had national socialism as its ultimate goal
D. aimed at emancipation from colonial rule
Answer:
D. aimed at emancipation from colonial rule

138. The minimum age required to become the prime minister of India is
A. 25 years
B. 30 years
C. 40 years
D. 35 years
Answer:
A. 25 years

139. The objective of the Morley-Minto Reforms was
A. extension of provincial assemblies
B. to give more powers to local government
C. to abolish the post of secretary of the state for India
D. to establish diarchy in provinces
Answer:
A. extension of provincial assemblies

140. The oath of office is conducted to the president by
A. the speaker of Lok Sabha
B. the chief justice of India
C. the vice-president of India
D. None of the above
Answer:
B. the chief justice of India

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


8 + = nine

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter