Indian History GK Questions – Part15

141. The members of the state legislative assemblies are elected for a period of
A. 2 years
B. 6 years
C. 5 years
D. 3 years
Answer:
C. 5 years

142. The office of the prime minister of India
A. rests on coronations
B. is created by the Parliament
C. is created by the constitution
D. All of the above
Answer:
C. is created by the constitution

143. The president can be removed from his office before the expiry of his normal term only on the recommendation of
A. the Supreme Court
B. the chief justice of India
C. council of ministers
D. the two Houses of Parliament
Answer:
D. the two Houses of Parliament

144. The new committee system constitutes an improvement over the earlier committee system in so far as
A. it assures representation to all the political parties in proportion to their strength in the Parliament
B. it enables the Parliament to examine the grants of all the ministries and departments in detail
C. it enables the Parliament to accept the demands of various ministries without scrutiny
D. None of the above
Answer:
B. it enables the Parliament to examine the grants of all the ministries and departments in detail

145. The members of the State Public Service Commission are appointed by the
A. chief minister
B. chief justice
C. governor
D. vice-president
Answer:
C. governor

146. Who among the following was not included in the “Asta Pradhan” of Shivaji ?
A. Sumant
B. Majmudar
C. Vakiyanavis
D. Vakeel
Answer:
D. Vakeel
Explanation:
Ashta Pradhan Pantpradhan or Peshwa – Prime Minister, general administration of the Empire. Amatya – Finance Minister, managing accounts of the Empire. Sacheev – Secretary, preparing royal edicts. Mantri – Interior Minister, managing internal affairs especially intelligence and espionage. Senapati – Commander-in-Chief, managing the forces and defense of the Empire. Sumant – Foreign Minister, to manage relationships with other sovereigns. Nyayadhish – Chief Justice, dispensing justice on civil and criminal matters. Panditrao – High Priest, managing internal religious matters.

147. Hind Swaraj, a book by Mahatma Gandhi in 1909 was originally written in __?
A. Hindi
B. Urdu
C. Gujarati
D. English
Answer:
C. Gujarati
Explanation:
Hind Swaraj : Written in Gujarati in 1909 ,the title of the first definitive writing of Mahatma Gandhi, and which continues to evoke critical interest the world over even now, literally means ‘self-rule in India’.

148. Fatehchand (one of the traitors of Plassey) was bestowed with the title of Jagath Seth by __?
A. Alivardi Khan
B. Sirajuddaula
C. Mir Zafar
D. Muhammad Shah
Answer:
D. Muhammad Shah
Explanation:
Fatehchand was adopted son of Manik Chand. He obtained the title of “Seth” from the Emperor Farrakhsiyar. Muhammad Shah bestowed him with the title of “Jagat Seth”.

149. Who was the Nawab of Bengal when the incident of “Black Hole” took place ?
A. Mir Zafar
B. Mir Qasim
C. Alivardi Khan
D. Sirajuddaula
Answer:
D. Sirajuddaula
Explanation:
Sirajuddaula: 20 June 1756 , the incident of “Black Hole” take place.It is said that Nawab Sirajuddaula took 146 english as prisoners and shut down them for the night in a small cell. Out of 146,only 23 survive in the next morning. The story is disputed.

150. With reference to Bahadur Shah Zafar, which among the following statements is not true?
A. He was an emperor without empire
B. He was a warrior without any war experience
C. Hassan Askari was his spiritual guide
D. He succeeded to the throne in 1845 A.D.
Answer:
D. He succeeded to the throne in 1845 A.D.
Explanation:
Mughal Emperor Bahadur Shah Zafar succeeded to the throne in 1837 A.D.

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


six − 5 =

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter