Indian History GK Questions – Part16

151. “The Meerut outbreak was sudden and short-lived like a summer gale”. This statement with reference to 1857 mutiny was of __?
A. S. N. Sen
B. S. B. Chaudhari
C. V. D. Savarkar
D. R. C. Majumdar
Answer:
A. S. N. Sen
Explanation:
»The Revolt of 1857 began as a mutiny of sepoys of the East India Company’s army on 10 May 1857, in the town of Meerut
»The Merrut 1857 Uprising was described by Dr.Surendra Nath Sen-“ Like summer gale revolt of Meerut was unprecedented and short-lived”.
»In 1956, the Indian government commissioned him to write a history of the Indian Popular Uprising of 1857–59; the work, entitled Eighteen Fifty-seven, was published in 1957.

152. Which among the following was the first establishment of Dutch in current territories of Odisha?
A. Calcutta
B. Chinsura
C. Pippli
D. Balasore
Answer:
C. Pippli
Explanation:
Pippli was the first place where the Dutch had established themselves in current territories of Odisha. It was soon abandoned for Balasore.

153. Which among the following British men tried to obtain a Firman for trade in Gujarat from Emperor Akbar?
A. Ralph Fitch
B. John Mildenhall
C. Sir Thomas Roe
D. Thomas Stephens
Answer:
B. John Mildenhall
Explanation:
John Mildenhall was a British explorer and adventurer and one of the first to make an overland journey to India. He was the self-styled ambassador of the British East India Company in India. His is the first recorded burial of an Englishman in India. He bluffed in Akbar’s court that he was Her Britannic Majesty’s ambassador. Though he was admitted in the Durbar of Akbar, so that he became the first Englishman privileged to be received by the Great Mughal; yet he could never win the confidence of the Mughal Emperor. Portuguese Jesuits played to keep him or English away from the Mughals.

154. In which among the following years, Bombay transferred to the East India Company by Charles II ?
A. 1662 A.D.
B. 1664 A.D.
C. 1666 A.D.
D. 1668 A.D.
Answer:
D. 1668 A.D.
Explanation:
On 21 September 1668, the Royal Charter of 27 March 1668, led to the transfer of Bombay from Charles II to the British East India Company for an annual rent of £10.

155. The most important reason for collection of “Chauth” and “Sardeshmukhi” by Marathas was __?
A. To increase the source of income
B. To expand his territories
C. To consolidate his political influence
D. Because of the opposition of Muslim rulers
Answer:
A. To increase the source of income
Explanation:
Shivaji collected the chauth and sardeshmukhi from the territory which was either under his enemies or under his own influence. The chauth was one fourth part of the income of a particular territory while the sardeshmukhi was one tenth. Shivaji collected these taxes simply by force of his arms. These constituted of the primary sources of income of Shivaji and helped in the extension of the power and territory of the Marathas.

156. The president can assign any of the functions of the union government to the state government
A. in consultation with the chief justice of India
B. in consultation with the state governor
C. in his discretion
D. in consultation with the government of the state
Answer:
D. in consultation with the government of the state

157. Pulakesin II was the most famous ruler of ?
A. Chalukyas
B. Cholas
C. Pallavas
D. Satavahanas
Answer:
A. Chalukyas

158. Velu Thampi led a revolt against the British in state of ?
A. Baroda
B. Hyderabad
C. Travancore
D. Punajb
Answer:
C. Travancore

159. To which king belongs the Lion capitol at Sarnath?
A. Chandragupta
B. Kanishka
C. Ashoka
D. Harsha
Answer:
D. Harsha

160. In which year Swaraj Party formed ?
A. 1920
B. 1921
C. 1922
D. 1923
Answer:
C. 1922
Explanation:
Swaraj Party formed in 1922 in Gaya.

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


three × = 12

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter