Indian History GK Questions – Part3

21. The minimum age to qualify for election to the Lok Sabha is
A. 25 years
B. 21 years
C. 18 years
D. 35 years
Answer:
A. 25 years

22. The pension of a high court judge is charged to the
A. Consolidated Fund of India
B. Consolidated Fund of the state where he last served
C. Consolidated Funds of the different states where he has served
D. Contingency Fund of India
Answer:
A. Consolidated Fund of India

23. The preamble says that the state in India will assure the dignity of the individual. The constitution seeks to achieve this object by guaranteeing
A. equal fundamental rights to each citizen
B. the right to adequate means of livelihood to each individual
C. just and humane conditions of work to each individual
D. equal wages for equal work to each individual irrespective of sex
Answer:
A. equal fundamental rights to each citizen

24. The minimum age of the voter in India is
A. 15 years
B. 18 years
C. 21 years
D. 25 years
Answer:
B. 18 years

25. The members of a State Commission can be removed by the
A. governor on a report by the Supreme Court
B. governor on a resolution passed by Parliament
C. president on a report by the Supreme Court
D. president on a resolution passed by Parliament
Answer:
C. president on a report by the Supreme Court

26. Dalhousie’s worst political blunder was ___?
A. Annexation of Punjab
B. Occupation of lower Burma
C. Abolition of the ‘Doctrine of Lapse’
D. Annexation of Oudh
Answer:
D. Annexation of Oudh
Explanation:
Annexation of Oudh in February 1856 was a very important decision taken by Lord Dalhousie. But the annexation of Oudh was surely the company’s and Dalhousie’s worst blunder. It proved disadvantageous for the English as the people of Oudh strongly participated in the Revolt of 1857. The English used their giant`s strength and had injured their reputation in the eyes of the Indians. During the Revolt of 1857, the sepoys of Oudh had brought about havoc and had added to the difficulties of the British. It is said that the forced abduction of Wajid Ali Shah and annexation of Oudh were offences against good faith and public conscience.

27. The Congress is in reality a civil war without arms.
The above statement was made by ___?
A. W. Wedderburn
B. Sir Saiyid Ahmad Khan
C. D.W. Bethune
D. Lord Dufferin
Answer:
B. Sir Saiyid Ahmad Khan
Explanation:
The above statement was made by Sir Saiyid Ahmad Khan, who denounced congress in blunt terms. “The Congress is in reality,” he said, “a civil war without arms. The object of a civil war is to determine in whose hands the rule of the country shall rest.”

28. Who among the following founded Theosophical Society in USA?
A. Dr. Annie Besant
B. A. O. Hume
C. Tilak and Gokhale
D. Madam Blavatsky and Olcott
Answer:
D. Madam Blavatsky and Olcott
Explanation:
Madam HP Blavatsky ,a Russian woman & Col. H.S Olcott ,an American ,founded the Theosophical Society in Newyork in 1875 . They advocated the revival & strengthening of ancient religions of Hinduism.

29. The first President of the Indian Home Rule League (1916)was__?
A. Joseph Bapista
B. Annie Besant
C. N.C. Kelkar
D. B.G. Tilak
Answer:
A. Joseph Bapista
Explanation:
Indian Home Rule League of Bal Gangadhar Tilak was launched in April 1916 and Home Rule League in Sept 1916 by Annie Besant. Joseph Bapista was the first President of the Indian Home Rule League established in April 1916 .

30. The founder of Satya Shodhak Samaj was ___?
A. Atmaram Pandurang
B. Gopal Hari Deshmukh
C. M. G. Ranade
D. Jyotiba Phule
Answer:
D. Jyotiba Phule
Explanation:
Jyotiba Phule was an activist, thinker, social reformer, writer, philosopher, theologist, scholar, editor and revolutionary from Maharashtra founded the Satya Shodhak Samaj in 1873 in Maharshtra.

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


8 + = fifteen

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter