Indian History GK Questions – Part4

31.The Governor General of India at the time of formation of the Indian National Congress was __?
A. Lord Chelmsford
B. Lord Dalhousie
C. Lord Dufferin
D. None of these
Answer:
C. Lord Dufferin
Explanation:
Lord Dufferin (1826-1902) was the Governor General and Viceroy of India from 1884 to 1888). He had succeeded Lord Ripon in December 1884 and was known as one of the most successful diplomats of his time. Foundation of Indian National Congress by A O Hume in 1885 and Third Anglo-Burmese War of 1885 are two important events of his period. The Third Anglo-Burmese War resulted in the annexation of upper Burma. As a result, his tenure saw the final extinction of Burma as an independent power.

32. Raja Yoga, Karma Yoga, Bhakti Yoga and Jnana Yoga are the works of which among the following social reformers of India?
A. M. G. Ranade
B. Swami Vivekanand
C. Ramkrishna Paramhansa
D. Raja Ram Mohan Roy
Answer:
B. Swami Vivekanand
Explanation:
The ‘Patron saint’ of India, Swami Vivekananda is respected throughout the world as a spiritual genius. On of the quote of Him,’ Truth can be stated in a thousand different ways, yet each one can be true.” Raja Yoga, Karma Yoga, Bhakti Yoga and Jnana Yoga are works of Swami Vivekanand only.

33. Which among the following was the most important reason for social and religious reforms in nineteenth century?
A. Scientific inventions
B. Industrial revolution
C. Western education and awakening
D. Influence of Newspapers
Answer:
C. Western education and awakening
Explanation:
The most important reason for social and religious reforms in nineteenth century was Western education and awakening.

34. With reference to the freedom struggle of India, who among the following was not a part of the “Bombay Triumvirate”?
A. Dadabhai Naoroji
B. K.T. Telang
C. Pherozeshah Mehta
D. Badruddin Tyabji
Answer:
A. Dadabhai Naoroji
Explanation:
Bombay Triumvirate or the Three Stars of Bombay’s public life included Badruddin Tyabji, Pherozeshah Mehta and K.T. Telang . All these three veterans had started the Bombay Presidency Association in 1885.

35. Who wrote ‘Indian War of Independence, 1857’?
A. R.C Majumdar
B. V.D. Savarkar
C. S.B. Chaudhary
D. S.N. Sen
Answer:
B. V.D. Savarkar
Explanation:
V.D. Savarkar : He was the proponent of liberty as the ultimate ideal. Savarkar was a poet, writer and playwright. He was associated with the India House and founded student societies including Abhinav Bharat Society and the Free India Society. Savarkar published ‘The Indian War of Independence’ about the Indian rebellion of 1857 that was banned by British authorities.

36. The members of the Rajya Sabha are
A. directly elected by the people on the basis of universal adult franchise
B. elected by the members of the state legislative assemblies
C. elected by the members of the state legislative councils
D. elected by the members of the state legislative councils and state legislative assemblies
Answer:
B. elected by the members of the state legislative assemblies
Explanation:
Members of Rajya Sabha are elected by the elected members of the Assemblies of States and Union territories in accordance with the system of proportional representation by means of the single transferable vote.

37. The president addresses both the Houses of Parliament assembled together
A. during emergency session summoned for the purpose
B. every session
C. first session after each general election and the first session of each year
D. any session
Answer:
C. first session after each general election and the first session of each year

38. The president can dissolve the Lok Sabha on
A. advice of the prime minister
B. advice of the chief justice of India
C. recommendation of Lok Sabha
D. recommendation of the Rajya Sabha
Answer:
A. advice of the prime minister

39. The president can expend out of the Contingency Fund of India
A. only with the approval of the Parliament
B. without the approval of the Parliament
C. only in the case of the national calamities
D. None of the above
Answer:
B. without the approval of the Parliament

40. The pre-requisite for the enforcement of directive principles of the state policy is
A. an effective, hones government
B. socialist government
C. active opposition
D. adequate resources
Answer:
D. adequate resources

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ 9 = sixteen

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter