Indian History GK Questions – Part5

41. The Objectives Resolution which laid down the main objectives to guide the deliberations of the Assembly was moved by
A. Sardar Patel
B. Jawaharlal Nehru
C. K.M. Munshi
D. B.R. Ambedkar
Answer:
B. Jawaharlal Nehru

42. The president can advance money to meet unforeseen expenses, pending authorization by Parliament, from
A. the Consolidated Fund of India
B. the Contingency Fund
C. both the above funds
D. None of the above
Answer:
B. the Contingency Fund

43. The position of a chief minister is
A. similar to that of the prime minister
B. identical to that of the president
C. a combination of the position of the prime minister and president
D. not constitutional
Answer:
A. similar to that of the prime minister

44. The members of the Rajya Sabha are elected for a term
A. of six years
B. determined by the state legislative assembly of a state
C. of four years
D. None of the above
Answer:
A. of six years

45. The office of the president can fall vacant due to
A. resignation
B. death
C. removal
D. All of the above
Answer:
D. All of the above

46. Who is known as Father of Indian Unrest ?
A. Dadabhai Nauroji
B. G. K. Gokhale
C. Mahatma Gandhi
D. Bal Gangadhar Tilak
Answer:
D. Bal Gangadhar Tilak
Explanation:
Bal Gangadhar Tilak joined congress in 1890. He is known as the Father of Indian Unrest, who first of all demanded complete “Swarajya”.

47. The first Englishmen to preside over a Congress session was __?
A. George Yule
B. Dufferin
C. W. Wedderburn
D. None of these
Answer:
A. George Yule
Explanation:
George Yule was a Scottish businessman who became the fourth President of INC in 1888,the first non-indian to hold that office.

48. Which among the following organizations merged with Congress in 1886?
A. East Indian Association
B. Indian National Conference
C. British Indian Association
D. Indian League
Answer:
B. Indian National Conference
Explanation:
The Second session of the Indian National Congress was held in 1886 in Calcutta. The President of the session was Dadabhai Naoroji. In this session the Indian Association merged with the Indian National Congress. ( The Indian National Association was the founded by Surendranath Banerjee and Anand Mohan Bose in 1876.).

49. The British empire is rotten to the core, corrupt in every direction and tyrannical and mean.
The above statement was made by __?
A. Mrs. Annie Besant
B. W. Digby
C. Sister Nivedita
D. William Wedderburn
Answer:
C. Sister Nivedita
Explanation:
Sister Nivedita : Born as Margaret Elizabeth Noble, she was more popularly known as sister Nivedita. She was a Scots-Irish social worker, author, teacher and a disciple of Swami Vivekananda. She was described as a real lioness by Vivekananda, ‘Lokmata’ (the mother of the people) by Rabindra Nath Tagore and Agnishikha (the flame of fire) by Aurobindo Ghosh. In England she was known as ‘The Champion for India’. Many of her letters written between 1900-1905 to her friend Miss Macleod reveal her hatred for British rule. One such letter writes “The British empire is rotten to the core – corrupt in every direction, and tyrannical and mean.

50. Which among the following was the venue of the INA trial?
A. Calcutta High Court
B. Supreme Court
C. Federal Court
D. Red Fort
Answer:
D. Red Fort
Explanation:
I.N.A. (Indian National Army) trial : P.K.Sehgal,Shah Nawaj Khan and Gurubaksh Singh Dhillon were put on trial at the Red Fort in Nov 1945. The chief defence advocate during INA trial was Bhulabhai Desai.

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


2 + one =

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter