Indian History GK Questions – Part6

51. Who among the following is known as Father of Muslim Renaissance in Bengal?
A. Syed Ahmad Khan
B. Ameer Ali
C. Nawab Abdul Latif Khan
D. Nawab Samiullah Khan
Answer:
C. Nawab Abdul Latif Khan
Explanation:
Nawab Abdul Latif Khan: (1828-1893)a prominent personality of mid 19th century Bengal, the pioneer of Muslim modernization and the architect of the Muslim Renaissance, was one of those great men who appeared as saviours of their frustrated, humiliated, demoralized and disorganised fellow countrymen under colonial rule. His chief contribution was in the field of education. He was among the first to understand that young Bengali Muslims should receive modern education. He understood that the Muslims of Bengal had fallen behind in everything because of their prejudices against modern education. He devoted his whole life to removing this self-destructive prejudice from their minds.

52. Who among the following was not one of the founding fathers of the All India Muslim League ?
A. Nawab Moshin-ul-Mulk
B. Maulana Abul Kalam Azad
C. Aga Khan
D. Nawab Salimullah of Dacca
Answer:
B. Maulana Abul Kalam Azad
Explanation:
In Dec. 1906 “All India Muslim League” was set up under the leadership of Aga Khan, Nawab Salimullah Khan of Dacca and Nawab Mohsin-ul Mulk at Dacca. The League supported the Partition of Bengal and opposed the Swadeshi Movement and demanded the special safeguards for its community and separate electorate of Muslims.

53. Which was the only session of Indian National Congress, presided by Mahatma Gandhi?
A. Allahabad
B. Guwahati
C. Belgaum
D. Kakinada
Answer:
C. Belgaum
Explanation:
Gandhiji became the president of Indian National Congress in 1924 at the Belgaum session of Indian National Congress.

54. The resolution of Swadeshi was adopted in which session of Congress?
A. Madras session of 1903
B. Bombay session of 1904
C. Benaras session of 1905
D. Calcutta session of 1906
Answer:
D. Calcutta session of 1906
Explanation:
Calcutta session of 1906, President: Dada Bhai Naroji : the resolution of Swadeshi was adopted.

55. President of Indian National Congress at the time of independence was___?
A. J. B. Kripalani
B. Maulana Abul Kalam Azad
C. Dr. Rajendra Prasad
D. Jawahar Lal Nehru
Answer:
A. J. B. Kripalani
Explanation:
J. B. Kripalani was the President of Indian National Congress at the time of independence. Acharya (scholar) Jiwantram Bhagwandas Kripalani was a Gandhian Socialist, environmentalist, mystic and freedom fighter, noted for his incorruptibility and determination.

56. The president can dismiss a member of the council of ministers
A. on his own
B. on the recommendation of the prime ministers
C. only under emergency conditions
D. with the consent of the speaker
Answer:
B. on the recommendation of the prime ministers

57. The president demand for further reforms, attended with the dislocation caused by the non-cooperation movement, led the British government to appoint a Statutory Commission in 1927. This commission was headed by
A. Sri John Simon
B. Lord Chelmsford
C. Lord Minto
D. E.S. Montague
Answer:
A. Sri John Simon

58. The office of the prime minister of India
A. has a constitutional basis
B. has a statutory basis
C. has conventional basis
D. None of the above
Answer:
A. has a constitutional basis

59. The powers to legislate with respect to any matter not enumerated in any of the three lists are mentioned as residuary powers. Which of the following is empowered to determine finally as to whether or not a particular matter falls in this category
A. Lok Sabha
B. Judiciary
C. Rajya Sabha
D. Parliament
Answer:
B. Judiciary

60. The members of the parliamentary committee
A. are appointed by the president in consultation with the prime minister
B. are appointed by the president on the recommendation of the speaker
C. are taken from various groups and parties in Parliament in proportion to their respective strength
D. both (b) and (c)
Answer:
C. are taken from various groups and parties in Parliament in proportion to their respective strength

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


1 + eight =

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter