Indian History GK Questions – Part7

61. The name of a candidate for the office of president of India may be proposed by
A. any five citizens of India
B. any five members of the Parliament
C. any one member of the Electoral College
D. any ten members of the Electoral College
Answer:
D. any ten members of the Electoral College

62. The Parliament can restrict or abrogate by law, fundamental rights with respect to
A. the members of the armed forces
B. the forces charged with the maintenance of public order
C. the persons employed in any bureau or other organization established by the state for purpose of intelligence
D. All of the above
Answer:
D. All of the above

63. Preamble enshrines the ideals of liberty, equality and fraternity – ideals inspired by the
A. Russian Revolution
B. Irish Revolution
C. French Revolution
D. US Constitution
Answer:
C. French Revolution

64. The minimum number of members that must be present to hold the meeting of the Lok Sabha is
A. one-fourth of the total membership
B. one-tenth of the total membership of the Houses
C. 50 percent strength of the Lok Sabha
D. at least 100 members
Answer:
B. one-tenth of the total membership of the Houses

65. The Parliament enjoys legislative power over subjects in
A. the union list only
B. the concurrent list only
C. both union and concurrent list
D. all the three lists, viz. union list, state list and the concurrent list
Answer:
C. both union and concurrent list

66. Which among the following was the venue of All India Khilafat Conference, 1919?
A. Lucknow
B. Delhi
C. Aligarh
D. Porbandar
Answer:
B. Delhi
Explanation:
All India Khilafat Conference : In November 1919, a joint conference of the Muslims and Hindus was called at Delhi in pursuance of the Muslim League President Fazl-ul-Haq . Gandhi ji suggested to start the non –cooperation movement which was opposed by Jinnah. In December 1919, the Khilafat Conference held its second session . The third Khilafat Conference was held in February 1920 at Bombay .

67. Who among the following were the main leaders of Khilafat Movement?
A. Syed Ahmad Khan and Agha khan
B. Mohammad Ali and Shaukat Ali
C. Muhammad Iqbal and Salimullah Khan
D. Muhammad Ali Jinnah and Sikandar Hayat Khan
Answer:
B. Mohammad Ali and Shaukat Ali
Explanation:
The main object of the Khilafat Movement was to force the British Government to change its attitude towards Turkey and restore the Turkish Sultan (Khalifa) to his former position. A Khilafat committee was formed under the leadership of Ali brothers, Maulana Azad, Hakim Ajmal Khan, and Hasrat Mohani.

68. Gandhi’s Dandi March is associated with which among the following movements?
A. Partition of Bengal
B. Khilafat Movement
C. Non-cooperation Movement
D. Civil Disobedience Movement
Answer:
D. Civil Disobedience Movement
Explanation:
The Civil Disobedience Movement (The First Phase) and the Dandi March – March 12, 1960 – March 5, 1931 Gandhi, on March 12, 1930 started march from the Sabarmati Ashram with 72 people and reached Dandi (coastal Gujarat) in April 6, 1930, and broke the salt law by picking up a handful of salt at Dandi and announced the commencement of Civil Disobedience Movement.

69. Which among the following marks Mahatma Gandhi’s first fast unto death?
A. Kheda Satyagraha
B. Champaran Satyagraha
C. Ahmedabad Mill Strike
D. Jallianwala Bagh tragedy
Answer:
C. Ahmedabad Mill Strike
Explanation:
In March 1918, under the leadership of Gandhi, there was a strike in the cotton mills in Ahmedabad. It was at this juncture that Gandhi began the ‘first’ of his seventeen ‘fasts unto death’ on 15 March, 1918.

70. Who among the following is said to have hatched the Delhi Conspiracy 1912?
A. Rasbehari Bose
B. Bhai Paramanand
C. Sachindranath Sanyal
D. Sohan Lal Pathak
Answer:
A. Rasbehari Bose
Explanation:
Delhi conspiracy refers to a conspiracy in 1912 to assassinate the then Viceroy of India, Lord Hardinge, on the occasion of transferring the capital of British India from Calcutta to New Delhi. On December 23rd 1912, when the possession of Lord Hardinge reached Chandni Chowk (Delhi), a bomb aimed at Hardinge ended up killing a man to his right and 20 other spectators. Basanta Kumar Bisbas, who threw the bomb disguised as a lady was arrested and hanged in Ambala jail. It is said that the Delhi Conspiracy was hatched by Ras Bihari Bose, but was never proved.

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


seven − = 0

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter