Indian History GK Questions – Part8

71. Which among the following was the most revolutionary secret organization of Bengal?
A. Abhinava Bharat
B. Mitra Mela
C. Ghadar Party
D. Anushilan Samiti
Answer:
D. Anushilan Samiti
Explanation:
Anushilan Samiti: The most revolutionary secret organization of Bengal was founded by Pramath Nath Mitra in 1902.

72. The Grand Old Man of Indian politics was__?
A. Bipin Chandra Pal
B. Dadabhai Naoroji
C. Surendra Nath Bannerjee
D. Rasbehari Bose
Answer:
B. Dadabhai Naoroji
Explanation:
Dadabhai Naoroji is known as mentor of both Gopal Krishna Gokhale and Mahatma Gandhi. His magnum opus ‘‘Poverty and UnBritish Rule in India’’ propounded the ‘‘drain theory’’ He was the first Indian to become a member of the House of Commons on the Liberal Party ticket. He became the president of INC thrice, in 1886, 1893 and 1906.

73. Moderates and the Extremists in the Indian National Congress split in 1907 at __?
A. Surat
B. Calcutta
C. Nagpur
D. Madras
Answer:
A. Surat
Explanation:
The growing differences between the Moderates and the Extremists came at Surat Session 1907,when against the wishes of Extremists who preferred Lala Laj Pat rai to be the President ; Dr. Raj Bhirai Ghosh was elected as the Congress President.The Extremists left the Congress. After the surat Split, most of the extremist leaders including Lal,Bal,Pal were arrested and were given long term imprisonment.

74. Who among the following defended Aurbindo Ghosh in the Alipore conspiracy case?
A. Tej Bahadur Sapru
B. Motilal Nehru
C. Jawahar Lal Nehru
D. Chitranjan Das
Answer:
D. Chitranjan Das
Explanation:
Chitta Ranjan Das (Deshbandhu) (1870-1925). A great nationalist and famous jurist, he defended Aurobindo Ghose in the Alipore Conspiracy Case (1908) and was the defense counsel in the Dacca Conspiracy Case. He was the elected President of the Congress session held in Ahmedabad in 1921. He was a founder of the Swarajya Party. He presided over the All-India Trade Union Congress at Lahore in 1923 and at Ahmedabad in 1924.

75. Which city is known for the “Jhanda Satyagraha” and observance of the All India Flag Day on June 18, 1923?
A. Kanpur
B. Nagpur
C. Nainital
D. Bhopal
Answer:
B. Nagpur
Explanation:
With the observance of the All India Flag Day on June 18, 1923, the Jhanda Satyagraha assumed national complexion with Nagpur as its headquarters and “Nagpur Chalo” as its slogan.

76. The power to prorogue the Lok Sabha rests with
A. the speaker
B. the president
C. the prime minister
D. the minister for parliamentary affairs
Answer:
B. the president

77. The phrase ‘bicameral legislature’ means
A. a single assembly
B. an elected legislature
C. a legislature consisting of a lower and an upper chamber
D. parliamentary system of government
Answer:
C. a legislature consisting of a lower and an upper chamber

78. The position of the president which was undermined by the 42nd amendment was sub-sequently somewhat retrieved by the
A. 44th amendment
B. 45th amendment
C. 26th amendment
D. None of the above
Answer:
A. 44th amendment

79. The oath of office is administered to the members of state council of ministers by
A. the governor
B. the chief minister
C. chief justice of the state high court
D. speaker of legislative assembly
Answer:
A. the governor

80. The power of Supreme Court of India to decide the dispute between the centre and states falls under its
A. advisory jurisdiction
B. appellate jurisdiction
C. original jurisdiction
D. constitutional jurisdiction
Answer:
C. original jurisdiction

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


six − 2 =

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter