Indian History GK Questions – Part9

81. The members of Lok Sabha are
A. directly elected by the people
B. indirectly elected
C. nominated
D. partly elected and partly nominated
Answer:
A. directly elected by the people
Explanation:
Lok Sabha is composed of representatives of the people chosen by direct election on the basis of the adult suffrage.
The maximum strength of the House envisaged by the Constitution is 552, which is made up by election of upto 530 members to represent the States, upto 20 members to represent the Union Territories and not more than two members of the Anglo-Indian Community to be nominated by the Hon’ble President, if, in his/her opinion, that community is not adequately represented in the House. The total elective membership is distributed among the States in such a way that the ratio between the number of seats allotted to each State and the population of the State is, so far as practicable, the same for all States.

82. The parliament can legislate on a subject in the state list
A. if the Rajya Sabha passes a resolution by two-third majority declaring the subject in state list of national importance
B. if the legislatures of two or more states recommend to the Parliament to legislate on such a subject with regard to those states
C. for the implementation of treaties and agreements with foreign powers
D. All the above
Answer:
D. All the above

83. The oath of office is administered to the Governor by the
A. chief justice of India
B. president
C. chief justice of high court
D. speaker of legislative assembly
Answer:
C. chief justice of high court

84. The members of Parliament can express themselves in the House in
A. English only
B. Hindi only
C. English or Hindi
D. English, Hindi or mother tongue
Answer:
D. English, Hindi or mother tongue

85. The nature of the anti-Imperialist struggle was
A. always peaceful and constitutional
B. initially constitutional and by large non-violent
C. based on continuous armed resistance
D. largely supported by foreign powers
Answer:
B. initially constitutional and by large non-violent

86. Which among the following was annexed into the East India territories via the Doctrine of Lapse?
A. Satara
B. Nagpur
C. Jhansi
D. Mysore
Answer:
D. Mysore
Explanation:
The company took over the princely states of Satara (1848), Jaitpur and Sambalpur (1849), Nagpur and Jhansi (1854), Tanjore and Arcot (1855) and Awadh (Oudh, 1856, with the reason that the ruler was not ruling properly) and Udaipur using this doctrine. Mysore was not among them.

87. Who among the following entered into a triple alliance against Haider immediately before the first Anglo-Mysore war of 1767-69 ?
1. The English
2. Nizam of Hyderabad
3. The Marathas
4. Raja of Travancore
Choose the correct option from the codes given below:
A. 1, 2, 3
B. 1, 3, 4
C. 1, 2, 4
D. 2, 3, 4
Answer:
A. 1, 2, 3
Explanation:
In 1766 the British, the Marathas, and the Nizam of Hyderabad entered into a triple alliance against Haider. However, Haider soon bought off the Marathas. The Nizam abandoned the war in 1768, leaving the British to face Haider Ali alone. The latter attacked Arcot and reached the outskirts of Madras. He dictated peace on the basis of the status quo. The English also agreed to help Haider Ali against any third party invasion in future.

88. Which among the following was the first Presidency of British East India Company in India ?
A. Madras
B. Masulipattam
C. Surat
D. Hugli
Answer:
C. Surat
Explanation:
Surat was the first Presidency of British East India Company in India. The other Presidency of the Company at that time in the east was at Bantam in Java where Captain Lancaster had, earlier, during 1601-1603, established a factory of the Company.

89. Who among the following was the founder of French East India Company for trade in India?
A. Colbert
B. Francois Martin
C. Francois Caron
D. De La Haye
Answer:
A. Colbert
Explanation:
The founder of French East India Company for trade in India was Colbert in 1664. Colbert served as the French Controller-General of Finances from 1665 to 1683, and created the Compagnie des Indes Orientales françaises (French East India Company). The 1st French factory was established at Surat by Francois Caron in 1668.

90. Which among the following apparently impressed Jahangir to issue a farman in 1613 A.D. to the English to establish a factory at Surat ?
A. Reconciliation between the English and Portuguese
B. A secret offer of naval help to the Mughal emperor to oust the Portuguese
C. A heavy dose of bribe to Nur Jahan
D. The defeat of Portuguese naval squadrons by the English
Answer:
D. The defeat of Portuguese naval squadrons by the English
Explanation:
In 1613 AD , Jahangir issued a farman permitting English to establish a factory permanently at Surat. In 1612, the newly formed company had sent four ships under Captain Thomas Best to trade with India. These were mercantile ships but were capable of defending themselves. The defeated the Portuguse, who were alread there in Surat for at least 100 years. This defeat apparently so impressed the Emperor Jehangir that he granted the British squadron a firman to trade.

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


1 + = four

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter