Inventions GK Questions and Answers – Part 10

91. In which year was MIDI introduced?
A. 1987           B. 1983
C. 1973           D. 1977
Answer:
B. 1983

92. In which decade was the SPICE simulator introduced?
A. 1950s           B. 1960s
C. 1970s           D. 1980s
Answer:
C. 1970s
Explanation:
SPICE (Simulation Program with Integrated Circuit Emphasis) was introduced in May 1972 by the University of Berkeley, California.

93. Who invented the first controllable flying AEROPLANE (AIRPLANE)?
A. Wright Brothers
B. Lidenbergh Brothers
C. South Brothers
D. West Brothers
Answer:
A. Wright Brothers
Explanation:
Wilbur and Orville Wright made the first successful controlled powered flight at Kitty Hawk, North Carolina, in December 1903. The twelve second flight covered a distance of 120 feet and an altitude of just ten feet.

94. What groovy item was invented by Englishman Edward Craven Walker in 1963?
A. Leisure suit
B. Lava lamp
C. Eight-track tape deck
D. Hot comb
Answer:
B. Lava lamp
Explanation:
Groovy, baby! Lava lamps, which were a fixture in every hip pad in the 1960s and 70s, featured a mixture of water and colored oil that created swirl patterns when heated by a light bulb.

95. In which decade was the Internet first implemented?
A. 1940s           B. 1950s
C. 1960s           D. 1980s
Answer:
C. 1960s
Explanation:
The first message ever sent over what is now called the Internet took place at 10:30PM on October 29, 1969. Back then, the Department of Defense called it ARPAnet (Advanced Research Projects Agency network).
96. For what does the world owe Almon Strowger a debt of gratitude?
A. Parking Meters
B. Vending Machines
C. Automatic Telephone Exchanges
D. Traffic Lights
Answer:
C. Automatic Telephone Exchanges
Explanation:
He was an undertaker, and legend has it, he developed the automatic switch in 1889, to stop competitors from getting his work!

97. Who is often called the ‘first African-American’ inventor?
A. Bessie Blount
B. George Washington Carver
C. Benjamin Banneker
D. Elijah McCoy
Answer:
C. Benjamin Banneker
Explanation:
Banneker was a member of the planning committee that designed Washington, DC along with Pierre L’Enfant. When L’Enfant was fired Banneker recreated the plans from memory.

98. The first hand glider was designed by…?
A. Leonardo DaVinci
B. The Wright brothers
C. Francis Rogallo
D. Galileo
Answer:
A. Leonardo DaVinci

99. In which decade was the telegraph invented?
A. 1810s           B. 1840s
C. 1870s           D. 1890s
Answer:
B. 1840s
Explanation:
On May 24, 1844, Samuel Morse send his famous message, “What hath God wrought?”

100. What inspired reflecting road lights to be invented?
A. Car door reflecting mirrors
B. The light a cat’s eyes gave off on a fence
C. Sun light on steel posts on road sides
D. The sun light on the windshield
Answer:
B. The light a cat’s eyes gave off on a fence
Explanation:
In 1933, Englishman Percy Shaw was driving home when he saw a cat’s eyes reflecting. He had been headed straight towards a fence with the cat on it, but on the other side was a drop of hundreds of feet.

 

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− 6 = three

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter