Inventions GK Questions and Answers – Part 11

101. When were blue jeans invented?
A. 1900s           B. 1860s
C. 1870s           D. 1850s
Answer:
D. 1850s
Explanation:
The first blue jeans were invented by tailor Levi Strauss, who invented tougher working pants for the miners of the California Gold Rush.

102. Who invented Electric Generator?
A. Sir Alexander Graham Bell
B. Michael Faraday
C. Alfred B. Nobel
D. Thomas Alva Edison
Answer:
B. Michael Faraday

103. What device for new parents did Ann Moore invent in 1969?
A. Bottle warmer
B. Baby monitor
C. Disposable diaper
D. Infant carrier
Answer:
D. Infant carrier
Explanation:
Ann got the idea for the Snugli infant carrier from the traditional African baby carriers she observed while a volunteer for the Peace Corps in Africa.

104. In which decade was the transistor invented?
A. 1940s           B. 1950s
C. 1960s           D. 1980s
Answer:
A. 1940s
Explanation:
On December 23, 1947, William Shockley, Walter Brattain and John Bardeen, of Bell Labs, announced their discovery of the point-contact germanium transistor to management.

105. What Igor Sikorsky invented?
A. Hydroplane
B. Jet engine airplane
C. Helicopter
D. Glider
Answer:
C. Helicopter
Explanation:
Invented in 1939.

106. When were bar code scanners invented?
A. 1940s           B. 1950s
C. 1970s           D. 1960s
Answer:
C. 1970s
Explanation:
The scanner reads the bar code label on something at a supermarket, and translates it into a number which the computer reads.

107. When was the game Frisbee invented?
A. 1920s           B. 1900s
C. 1870s           D. 1890s
Answer:
C. 1870s
Explanation:
The first Frisbees were pie tins from the Frisbie Pie Company in Connecticut. In the 1950s, the pie tins were changed to plastic plates. The name then became the Flying Saucer, but later changed to Frisbee.

108. This English inventor is known as the ‘Father of Computing.’
A. Philo Farnsworth
B. J. Presper Eckert
C. John Mauchly
D. Charles Babbage
Answer:
D. Charles Babbage
Explanation:
Mauchly and Eckert invented the ENIAC computer. Farnsworth was a pioneer of early television.

109. Who invented Airship (rigid)?
A. Dr. Alan M. Turing
B. Roger Bacon
C. G. Ferdinand Von Zeppelin
D. Otto
Answer:
C. G. Ferdinand Von Zeppelin

110. What piece of clothing was invented by French fashion designer Louis Reard in 1946?
A. Zoot suit
B. Mini-skirt
C. Bikini
D. Tank top
Answer:
C. Bikini
Explanation:
The bikini, a two-piece swimsuit named for the Bikini Atoll in the Pacific, made its debut on July 5, 1946.

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× 9 = thirty six

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter