Inventions GK Questions and Answers – Part 2

11 What is the name of the CalTech seismologist who invented the scale used to measure the magnitude of earthquakes?
A. Charles Richter
B. Hiram Walker
C. Giuseppe Mercalli
D. Joshua Rumble
Answer:
A. Charles Richter
Explanation:
Richter was born on an Ohio farm in 1900. He died in 1985.

12. What Galileo invented?
A. Barometer
B. Pendulum clock
C. Microscope
D. Thermometer
Answer:
D. Thermometer
Explanation:
Various authors have credited the invention of the thermometer to Cornelius Drebbel, Robert Fludd, Galileo Galilei or Santorio Santorio. The thermometer was not a single invention, however, but a development.
Galileo Galilei also discovered that objects (glass spheres filled with aqueous alcohol) of slightly different densities would rise and fall, which is nowadays the principle of the Galileo thermometer (shown). Today such thermometers are calibrated to a temperature scale.

13. This statesman, politican, scholar, inventor, and one of early presidents of USA invented the swivel chair, the spherical sundial, the moldboard plow, and the cipher wheel.
A. George Washington
B. Alexander Hamilton
C. John Adams
D. Thomas Jefferson
Answer:
D. Thomas Jefferson
Explanation:
Thomas Jefferson (April 13, 1743 – July 4, 1826) was the third President of the United States (1801-1809) and the principal author of the Declaration of Independence (1776).

14. What James Watt invented?
A. Diving bell
B. Steam boat
C. Hot air balloon
D. Rotary steam engine
Answer:
D. Rotary steam engine
Explanation:
Invented in 1765.

15. Where is the village of Branston, after which the famous pickle is named?
A. Yorkshire                  B. Lancashire
C. Staffordshire            D. Norfolk
Answer:
C. Staffordshire
Explanation:
The village of Branston is in Staffordshire, just south of Burton-on-Trent.

16. Who invented the Seed Drill?
A. Jethro Tull
B. Arlo Guthrie
C. Woodie Guthrie
D. Thomas Hines
Answer:
A. Jethro Tull
Explanation:
It was invented around the early 1700’s.

17. What drink was invented by Charles Leiper Grigg in 1929?
A. 7-Up
B. Yoo-Hoo
C. Pepsi
D. Hawaiian Punch
Answer:
A. 7-Up
Explanation:
Grigg, who was from Missouri, originally named his creation ‘Bib-Label Lithiated Lemon-Lime Soda’.

18. For what is Charles Babbage (1792-1871) remembered?
A. Computers
B. Telescopes
C. Radio-Telegraphy
D. Steam Boating
Answer:
A. Computers
Explanation:
Know as the Father of Computing. He began his ‘Analytical Engine’ in 1833. The first computer, although he never completed it.

19. Who invented Automobiles using gasoline?
A. Leo H Baekeland
B. Karl Benz
C. Evangelista Torricelli
D. Kirkpatrick Macmillan
Answer:
B. Karl Benz

20. Who invented the battery?
A. John Wilkinson
B. Alessandro Volta
C. James Hargreaves
D. Thomas Edison
Answer:
B. Alessandro Volta
Explanation:
He was an Italian scientist, and he invented the battery in 1800.

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


seven × 3 =

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter