Inventions GK Questions and Answers – Part 3

21. Who invented Jet Engine?
A. Sir Frank Whittle
B. Gottlieb Daimler
C. Roger Bacon
D. Lewis E. Waterman
Answer:
A. Sir Frank Whittle
Explanation:
Dr. Hans von Ohain and Sir Frank Whittle are recognized as the co-inventors of the jet engine. Each was working separately and knew nothing of the others work. Although Whittle started first, von Ohain was first to design and develop a turbojet engine to power an aircraft. Of the many honors received by both, the most significant honor was probably “The Charles Draper Prize” in 1992 which was given to both Hans von Ohain and Sir Frank Whittle for their efforts and contributions to aviation and mankind. “The Charles Draper Prize” is recognized as the equivalent to the Nobel Prize in technology.

22. What invention caused many deaths while testing it?
A. Dynamite
B. Ladders
C. Race cars
D. Parachute
Answer:
D. Parachute
Explanation:
Many people who tried to test the first parachutes died by jumping from high places. One attempt was a parachute hat, but the inventor broke his neck while testing it. The first successful parachute was tested from a hot air balloon in 1797, in France, by Jacques Garnerin.

23. Who invented Gunpowder?
A. G. Ferdinand Von Zeppelin
B. Sir Frank Whittle
C. Roger Bacon
D. Leo H Baekeland
Answer:
C. Roger Bacon

24. Until Victorian times, chocolate was thought of as a drink. When did the first chocolate bar appear?
A. 1828
B. 1831
C. 1825
D. There is no sure date
Answer:
D. There is no sure date
Explanation:
No one knows for sure when the first chocolate bar appeared or even who made it, but an important event occurred in 1828. The Van Houten press was invented, which extracted cocoa butter from the bean – the same press that brought the Cadbury Brothers success with Cocoa Essence.

25. In which decade was the telephone invented?
A. 1850s           B. 1860s
C. 1870s           D. 1880s
Answer:
C. 1870s
Explanation:
Alexander Graham Bell’s notebook entry of 10 March 1876 describes his successful experiment with the telephone. Speaking through the instrument to his assistant, Thomas A. Watson, in the next room, Bell utters these famous first words, “Mr. Watson — come here — I want to see you”.

26. Who invented the phonograph?
A. Thomas Edison
B. John Kruesi
C. Jules Levy
D. Alexander Graham Bell
Answer:
B. John Kruesi
Explanation:
John Kruesi was a mechanic for Edison, and Kruesi built the phonograph. Edison designed it, and later improved the phonograph.

27. What beverage was invented by Charles Alderton in 1885 in Waco, Texas?
A. Cream soda
B. Coca-Cola
C. Dr. Pepper
D. Sprite
Answer:
C. Dr. Pepper
Explanation:
The cherry-flavored cola made its debut at Morrison’s Old Corner Drugstore.

28. Who invented fuel cells in 1839?
A. Buckminster Fuller
B. Sir William Grove
C. Sylvester Graham
D. Joyce Hall
Answer:
B. Sir William Grove
Explanation:
Fuel cells were invented in 1839 by Sir William Grove.

29. The ELECTRIC BATTERY, who’s charged with inventing this one?
A. Hertz
B. Amper
C. Galvani
D. Volta
Answer:
D. Volta
Explanation:
Italian, Alessandro Volta discovered the first practical battery in 1800. Life would be very different without batteries.

30. In which decade was the ARRL founded?
A. 1940s            B. 1930s
C. 1920s            D. 1910s
Answer:
D. 1910s
Explanation:
On April 6, 1914, Hiram Percy Maxim proposed the formation of the American Radio Relay League.

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


nine + = 17

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter