Inventions GK Questions and Answers – Part 4

31. When was the toothbrush invented?
A. 1770           B. 1765
C. 1790           D. 1742
Answer:
A. 1770
Explanation:
The first toothbrush was made out of a bone and small brush, by jail prisoner William Addis of England.

32. What item of apparel was invented by Ellery Chun, a Hawaiian clothing merchant, in 1931?
A. String bikini
B. Muumuu
C. Aloha shirt
D. Capri pants
Answer:
C. Aloha shirt
Explanation:
An Aloha shirt is a brightly colored tropical print shirt that is a popular souvenir of Hawaii.

33. Who invented Fountain Pen?
A. John J. Loud
B. Sir Frank Whittle
C. Lewis E. Waterman
D. Kirkpatrick Macmillan
Answer:
C. Lewis E. Waterman

34. Who perfected GENETIC ENGINEERING?
A. Cohen & Boyer
B. Hunt & Davids
C. Sinclair & Roberts
D. Jaysson & Simons
Answer:
A. Cohen & Boyer
Explanation:
Genetic Engineering, the technique of DNA cloning was perfected by Stanley Cohen and Herbert Boyer in 1973.

35. What plaything was invented by Joe McVicker in 1956?
A. Silly Putty
B. Etch-A-Sketch
C. Lite-Brite
D. Play-Doh
Answer:
D. Play-Doh
Explanation:
The stuff was originally intended to be wallpaper cleaner! (I used to eat this as a child)

36. What George Pullman invented?
A. Sleeping (railway) car
B. Airship
C. Box car (railway)
D. Air brakes
Answer:
A. Sleeping (railway) car
Explanation:
Invented in 1857.

37. Who invented Bakelite?
A. Charles Goodyear
B. Leo Hendrik Baekeland
C. Roy Plunkett
D. Henry Ford
Answer:
B. Leo Hendrik Baekeland
Explanation:
Leo Hendrik Baekeland invented the first plastic called Bakelite.

38. What toy was invented by Joshua Lionel Cowen around 1900?
A. Raggedy Ann doll
B. Yo-yo
C. Electric train
D. Tinkertoys
Answer:
C. Electric train
Explanation:
His middle name, Lionel, is the source of the Lionel Train brand name.

39. This African-American woman physical therapist worked with soldiers disabled in World War II. She invented a device that helped the disabled to eat by delivering food through a tube to a mouthpiece.
A. Bessie Blount
B. Marjorie Joyner
C. Mae Jamison
D. Beulah Henry
Answer:
A. Bessie Blount
Explanation:
Unfortunately Blount could never get anyone to buy her invention. Finally, in 1952 she sold the rights to the French government.

40. What invention by Garnet Carter made its debut at the Fairyland Inn Resort in Lookout Mountain, Tennessee, in 1927?
A. Miniature golf
B. Swimming pool slide
C. Ski lift
D. Golf cart
Answer:
A. Miniature golf
Explanation:
It was originally called ‘Tom Thumb Golf’.

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


3 − = zero

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter