Inventions GK Questions and Answers – Part 5

41. Who was the first American female to patent her invention, a method of weaving straw with silk?
A. Marjorie Joyner
B. Margaret Knight
C. Amanda Jones
D. Mary Kies
Answer:
D. Mary Kies
Explanation:
Mary was not the first American woman inventor to be sure, there were many female inventors before her, but they never bothered to get a patent.

42. Who invented Gramophone?
A. Michael Faraday
B. Fahrenheit
C. Sir Alexander Graham Bell
D. Thomas Alva Edison
Answer:
D. Thomas Alva Edison

43. Who invented Internal Combustion Engine?
A. Roger Bacon
B. Karl Benz
C. Dr. Alan M. Turing
D. Otto
Answer:
D. Otto

44. When was Monopoly created?
A. 1940s           B. 1930s
C. 1920s           D. 1950s
Answer:
B. 1930s
Explanation:
After the Stock Market crash, a buying and selling game created by Charles Darrow came to be. The first games were hand drawn on linoleum with streets from Atlantic City, N.J. as the property. He took the game to the Parker Brothers company, and Monopply was brought out for Christmas 1934. Everyone wanted to buy the games after Christmas, and Monopoly became a big success.

45. What furniture item was invented by California furniture designer Charles Prior Hall in 1968?
A. Sofa bed
B. Captain’s chair
C. Waterbed
D. Hammock
Answer:
C. Waterbed

46. When was the Raggedy Ann doll patented?
A. 1915           B. 1920
C. 1919           D. 1911
Answer:
A. 1915
Explanation:
Johnny Gruelle patented the Raggedy Ann doll in 1915. The Raggedy Andy doll and the Raggedy Ann books came later.

47. What Frank Whittle invented?
A. Radar
B. Ethyl gasoline
C. Sonar
D. Jet propulsion
Answer:
D. Jet propulsion
Explanation:
Invented in 1937.

48. When was the first Lionel trains manufactured?
A. 1920           B. 1890
C. 1901           D. 1944
Answer:
C. 1901
Explanation:
Joshua Lionel Cowen and Harry C. Grant started the Lionel Manufacturing Company on Sept. 5, 1900 in New York City. The first train, which was called the Electric Express, was manufactured in 1901 and was an open gondola propelled by a fan motor. As time has passed, the trains have been made in different colors and styles.

49. What item, originally called the ‘Whirlwind’, was invented by Ives McGaffey in 1869?
A. Blender
B. Electric mixer
C. Washing machine
D. Vacuum cleaner
Answer:
D. Vacuum cleaner

50. What office item was invented by Bette Nesmith Graham in 1951?
A. Fax machine
B. Stapler
C. Liquid Paper
D. Copy machine
Answer:
C. Liquid Paper
Explanation:
Bette’s other claim to fame was being the mother of Michael Nesmith of the Monkees.

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


eight − 6 =

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter