Inventions GK Questions and Answers – Part 6

51. What African-American inventor received 5 patents in the field of shoemaking?
A. Elijah McCoy
B. Jan Ernst Matzeliger
C. Ernest Just
D. Lewis Latimer
Answer:
B. Jan Ernst Matzeliger
Explanation:
Matzeliger never benefited financially from his inventions. He died in 1889 at the age of 37 from tuberculosis.

52. It travels over land and water. Who invented the HOVERCRAFT?
A. S. Sperrow
B. O. Stricheg
C. T. Henman
D. C. Cockerell
Answer:
D. C. Cockerell
Explanation:
Christopher Cockerell invented the hovercraft in 1956. His early experiments with the idea involved a cat food tin, a coffee tin and an industrial blower.

53. In which decade was the AEEE (now the IEEE) founded?
A. 1850s           B. 1880s
C. 1930s           D. 1950s
Answer:
B. 1880s
Explanation:
The IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) was formed in 1963 by the merger of the Institute of Radio Engineers (IRE, founded 1912) and the American Institute of Electrical Engineers (AIEE, founded 1884).

54. What type of system did Paul Nipkow, John Baird, and Charles Jenkins all invent?
A. Telephone
B. Early Warning
C. Electricity
D. Television
Answer:
D. Television
Explanation:
All of the inventors mentioned invented an early mechanical television system.

55. What Sir Isaac Newton invented?
A. Reflecting telescope
B. Chronometer
C. Microscope
D. Spectacles
Answer:
A. Reflecting telescope
Explanation:
Invented in 1668.

56. The Manhattan Project was started by President Roosevelt in 1942 to ensure that the U.S. beat the Germans in developing a nuclear bomb. Whom did Roosevelt appoint as scientific head the Manhattan Project?
A. Robert Oppenheimer
B. James B. Conant
C. Leslie R. Groves
D. Vannevar Bush
Answer:
A. Robert Oppenheimer
Explanation:
Leslie R. Groves, however, was the military head of the project and the overall supremo, while Robert Oppenheimer was the scientific director. The world’s first atomic bomb was exploded in the New Mexico desert on July 16, 1945.

57. When was the first lawn mower invented?
A. 1830           B. 1854
C. 1835           D. 1849
Answer:
A. 1830
Explanation:
The first lawn mowers were not engine powered. Invented in 1830 by Edwin Budding of England, the mowers were turning blades on wooden sticks used to cut grass. Engine powered mowers were not invented until 1919 by an American Army colonel, who used the motor from a washing machine.

58. In which decade were the first successful diode and triode vacuum tubes invented?
A. 1800s           B. 1880s
C. 1890s           D. 1900s
Answer:
D. 1900s
Explanation:
In 1904, John Ambrose Fleming invented the first practical electron tube called the ‘Fleming Valve’, which is a diode rectifier. In 1906, Lee de Forest invented the audion later called the triode, which provided signal amplification.

59. Who is the English physicist responsible for the ‘Big Bang Theory’?
A. Albert Einstein
B. Michael Skube
C. George Gamow
D. Roger Penrose
Answer:
C. George Gamow
Explanation:
George Gamow. Gamow, who died in 1968, was a physicist, who published “Thirty Years that Shook Physics”.

60. What ‘game’ was first produced by the Southern Novelty Company in Baltimore, Maryland in 1892?
A. Frisbee
B. Monopoly
C. Ouija board
D. Ping Pong
Answer:
C. Ouija board
Explanation:
The board was invented by Isaac and William Fuld. The word ‘Ouija’ comes from the French and German words for ‘yes’, ‘oui’ and ‘ja’.

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


3 × = nine

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter