Inventions GK Questions and Answers – Part 7

61. Who had an explosive idea and first patented DYNAMITE?
A. J. R. Gluber
B. A. Nobel
C. G. Fawks
D. W. Bickford
Answer:
B. A. Nobel
Explanation:
Alfred Noble patented dynamite in 1876. Nobel left $9 million in his will to be used as awards for people whose work benefit humanity – The Nobel Peace Prize etc.

62. Who invented the Spinning Jenny?
A. Thornton Hargreaves
B. Peter Hargreaves
C. James Hargreaves
D. Simon Hargreaves
Answer:
C. James Hargreaves
Explanation:
Awarded a Patent in 1770. It used 8 bobbins at once.

63. Which insurance salesman invented the fountain pen in 1884?
A. Lewis Edson Waterman
B. Sir William Grove
C. Charles Kettering
D. George Fountain
Answer:
A. Lewis Edson Waterman
Explanation:
Lewis Edson Waterman patented the first practical fountain pen in 1884.

64. When was the first elevator built?
A. 1743           B. 1739
C. 1760           D. 1785
Answer:
A. 1743
Explanation:
The first elevator was built in the palace of King Louis XV. It only traveled up one floor, and was hand powered by men inside the chimney.

65. What charge card, developed in 1950, was the first to be accepted nationally in the US?
A. Visa
B. Discover
C. MasterCharge
D. Diner’s Club
Answer:
D. Diner’s Club
Explanation:
The card was invented by Frank McNamara and Ralph Schneider.

66. Who invented Bicycle?
A. Leo H Baekeland
B. Karl Benz
C. Evangelista Torricelli
D. Kirkpatrick Macmillan
Answer:
D. Kirkpatrick Macmillan

67. In which decade with the first transatlantic radio broadcast occur?
A. 1850s           B. 1860s
C. 1870s           D. 1900s
Answer:
OD. 1900s
Explanation:
On December 12, 1901, a radio transmission received by Guglielmo Marconi resulted in the first transmission of a transatlantic wireless signal (Morse Code) from Poldhu, Cornwall, to St. John’s, Newfoundland.

68. In the 1700s, who would pay the postage fee for letters before the stamp was invented?
A. The sender
B. There was no fee
C. The receiver of the letter
D. The post office
Answer:
C. The receiver of the letter
Explanation:
Later in 1840, Rowland Hill invented the stamp, which was paid for by the sender, not the receiver.

69. Who synthesized the first wholly artificial gene?
A. Hargobind Khorana
B. J.J. Thompson
C. Benjamin Franklin
D. Meghnad Saha
Answer:
A. Hargobind Khorana

70. FROZEN FOOD – Who discovered the first practical method of freezing food?
A. C. Birdseye
B. F. Rozenosh
C. G. Findus
D. R. Scott
Answer:
A. C. Birdseye
Explanation:
In the 1920s Clarence Birdseye discovered that if food was flash-frozen under pressure, it would freeze without the formation of ice crystals.

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ 9 = thirteen

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter