Inventions GK Questions and Answers – Part 8

71. What did cardiologist Dr. Paul Zoll invent in Massachusetts in 1952?
A. EKG
B. Artificial heart valve
C. Artificial heart
D. Pacemaker
Answer:
D. Pacemaker
Explanation:
The pacemaker is an electrical device that regulates the heartbeat.

72. What Elmer A. Sperry invented?
A. Hydroplane
B. Hydraulic turbine
C. Magnetic compass
D. Gyrocompass
Answer:
D. Gyrocompass
Explanation:
Invented in 1911.

73. For over 500 years, paper was only available and sold as single sheets. In 1902, an inventive Australian used half size sheets of paper, a bit of glue and cardboard to create the what?
A. Notepad
B. Calendar
C. Notice Board
D. Telephone Book
Answer:
A. Notepad
Explanation:
Birchall’s of Launceston in Tasmania started selling the world’s first notepads, calling them ‘Silvercity Writing Tablets’ after J A Birchall thought it would be a good idea to back sheets of paper with cardboard and glue them together at the top. His British paper suppliers weren’t so keen, but, they were persuaded by Birchall that it was a good idea!

74. Who developed the idea of Crop Rotation?
A. Potato Peterson
B. Turnip Townsend
C. Cabbage Carlson
D. Swede Svenson
Answer:
B. Turnip Townsend
Explanation:
Viscount Charles ‘Turnip’ Townsend developed this revolutionary concept.

75. CORN FLAKES – Who made them first?
A. Nabisco
B. Kellogg
C. Quaker
D. Archers
Answer:
B. Kellogg
Explanation:
Will Keith Kellogg discovered the corn flake, by mistake, in 1906. They were the result of an experiment which went wrong.

76. What Enrico Fermi invented?
A. X ray machine
B. Betatron
C. Cyclotron
D. Nuclear reactor
Answer:
D. Nuclear reactor
Explanation:
Invented in 1942.

77. Which of the following was first patented by an Australian in 1889?
A. Electric Drill
B. Electric Shaver
C. Electric Fence
D. Electric Heater
Answer:
A. Electric Drill
Explanation:
The Electric Drill was the invention of Arthur James Arnot. On 20 August 1889 he patented his design while working for the Union Electric Company in Melbourne. His original design was meant primarily for drilling rock to find coal!

78. Who among the following invented the small pox vaccine?
A. Robert Koch
B. Edward Jenner
C. Robert Hooke
D. Louis Pasteur
Answer:
B. Edward Jenner

79. What George Westinghouse invented?
A. Light bulb
B. Electric razor
C. Refrigerator
D. Railway air brakes
Answer:
D. Railway air brakes
Explanation:
Invented in 1868.

80. Who is the only U.S. President to invent and patent something?
A. Abraham Lincoln
B. Theodore Roosevelt
C. Thomas Jefferson
D. Rutherford B. Hayes
Answer:
A. Abraham Lincoln
Explanation:
In 1849 Honest Abe invented a method to aid ships that got stuck on sandbars. He called it A Device for Buoying Vessels Over Shoals. It was never useD.

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


8 + = fourteen

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter