Inventions GK Questions and Answers – Part 9

81. What invention is credited to the Russian born American inventor Vladimir Kosma Zworykin?
A. Telegraph
B. Radio
C. Television
D. Dishwasher
Answer:
C. Television
Explanation:
Zworykin invented both the tube (iconoscope) for transmission and the receiver (kinescope) in 1923 and 1924, respectively.

82. Benjamin Franklin was a prolific inventor. He invented the lightning rod, the Franklin stove, studied electricity, discovered the Gulf Stream, started the first library, and on and on. Among his many other inventions, what musical instrument did he invent?
A. Banjo
B. Oboe
C. Clarinet
D. Harmonium
Answer:
D. Harmonium
Explanation:
Ben also holds a lot of firsts – first U.S. ambassador, first political cartoonist, first American philosopher, organized the first fire department, and on and on.

83. What Thomas Davenport invented?
A. Screw propellor
B. Electric streetcar
C. Chesterfield
D. Sleeping (railway) car
Answer:
B. Electric streetcar
Explanation:
Invented in 1834.

84. What Elisha Otis invented?
A. The brake used in modern elevators
B. Jet Engine
C. Turbine
D. Hydraulic Crane
Answer:
A. The brake used in modern elevators
Explanation:
In 1853, American inventor Elisha Otis demonstrated a freight elevator equipped with a safety device to prevent falling in case a supporting cable should break. This increased public confidence in such devices. Otis established a company for manufacturing elevators and patented (1861) a steam elevator.
Many people think that he invented the elevator, but the truth is, he invented the elevator brake. He also invented the railway safety brake.

85. Where was the yo-yo invented?
A. France
B. United States
C. Philippines
D. England
Answer:
C. Philippines
Explanation:
The yo-yo was first used by hunters as weapons. They were wooden disks on strings. In the 1920s, a man from the U.S. named Donald Duncan made the yo-yo into a toy after he visited the Philippines.

86. William Frederick is credited with the invention of the modern frisbee in the mid 1950’s. In 1957 the Wham-O Company bought his idea and the rest is history. They named the toy after William Frisbie who was a ________?
A. Pie maker
B. Owner of a pizza parlor
C. Student at Yale
D. Ceramic plate designer
Answer:
A. Pie maker
Explanation:
Frisbie made a brand of pies that were popular with Yale students in the 1870’s. After eating the pies they would throw the pie tins through the air.

87. Who came up with the idea for INSTANT MASHED POTATO?
A. S. Tuberosum
B. W. Raleigh
C. E. Asselbergs
D. K. Edwards
Answer:
C. E. Asselbergs
Explanation:
Instant mash was invented by Edward A Asselbergs, a Canadian, in 1962. The mash is actually dehydyated potato flakes.

88. Who invented Dynamite?
A. Sir Alexander Graham Bell
B. Benjamin Franklin
C. Thomas Alva Edison
D. Alfred B. Nobel
Answer:
D. Alfred B. Nobel

89. What toy did George Lerner create for Hasbro company in 1952?
A. Sit and Spin
B. Talking baby doll
C. Mr. Potato Head
D. Hula hoop
Answer:
C. Mr. Potato Head
Explanation:
This was a plastic potato-shaped body on which you could stick different features, such as eyes, ears, etc.

90. For whom high heeled shoes were invented?
A. Cleopatra
B. Queen Elizabeth I
C. King Louis the XIV
D. King Charles II
Answer:
C. King Louis the XIV
Explanation:
King Louis XIV was very short and didn’t like looking up at people he spoke to, so he had a tall pair of shoes made for him.

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ 9 = fifteen

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter