Inventions GK Questions and Answers

This is the Part 1 general knowledge questions and answers section on “Inventions” with explanation for various interview, competitive examination and entrance test. Solved examples with detailed answer description, explanation are given and it would be easy to understand. 

inventions gk questions and answers

 

1. Who invented the BALLPOINT PEN?
A. Biro Brothers
B. Waterman Brothers
C. Bicc Brothers
D. Write Brothers
Answer:
A. Biro Brothers
Explanation:
The Hungarian brothers, Laszlo and George Biro, made the first ball point pen in 1894. It followed the first workable fountain pen which was invented by L.E. Waterman in 1884.

2. In which decade was the first solid state integrated circuit demonstrated?
A. 1950s      B. 1960s
C. 1970s      D. 1980s
Answer:
A. 1950s
Explanation:
On September 12, 1958, Jack Kilby demonstrated the first working IC while working for Texas Instruments, although the U.S. patent office awarded the first patent for an integrated circuit to Robert Noyce of Fairchild.

3. What J. B. Dunlop invented?
A. Pneumatic rubber tire
B. Automobile wheel rim
C. Rubber boot
D. Model airplanes
Answer:
A. Pneumatic rubber tire
Explanation:
Invented in 1887.

4. Which scientist discovered the radioactive element radium?
A. Isaac Newton
B. Albert Einstein
C. Benjamin Franklin
D. Marie Curie
Answer:
D. Marie Curie
Explanation:
No answer description available for this question. Let us discuss.

5. When was barb wire patented?
A. 1874      B. 1840
C. 1895      D. 1900
Answer:
A. 1874
Explanation:
Joseph F. Glidden was born in New York on Jan. 18, 1812. He invented barbed wire in 1873 and was granted the patent on Nov. 24, 1874. After a three year battle over the patent, which he eventually won, Gidden became known as the “Father of Barbed Wire”.

6. Where were wigs first invented?
A. Japan          B. France
C. Egypt            D. China
Answer:
C. Egypt
Explanation:
As you have noticed in pictures, many Egyptians have head coverings, sometimes with beads in them. The first wigs were created to cover the head from the hot sun.

7. Who was the first person to patent the JET ENGINE?
A. F. Whittle
B. C. Lindbergh
C. W. Histell
D. B. Owings
Answer:
A. F. Whittle
Explanation:
British inventor Frank Whittle was the first to patent his design for a jet engine in 1930. Although an engine designed by Dr. Hans Von Ohain was the first to fly in 1939. Whittle’s jet engine first flew in 1941.

8. The initials JCB on earth-moving equipment are those of the founder of the company that makes it. What is his name?
A. John Christopher Ballantyne
B. Joseph Cyril Bamford
C. John Christopher Baxter
D. Jack Croxford Baker
Answer:
B. Joseph Cyril Bamford
Explanation:
Joseph Cyril Bamford founded the company that makes these iconic machines in 1945, in a 12ft X 15ft garage in Staffordshire.

9. What treat was invented by 11-year-old Frank Epperson in 1905?
A. Popsicle
B. Banana split
C. Cotton candy
D. Cracker Jacks
Answer:
A. Popsicle
Explanation:
It was originally called the ‘Epsicle’ in his honor. (I can see why that name didn’t catch on).

10. When was Milk Tray first introduced?
A. 1915           B. 1934
C. 1923           D. 1942
Answer:
A. 1915
Explanation:
Milk Tray was introduced in 1915 in open boxes arranged on wooden trays. Today, with its distinctive purple and gold cartons and popularised by the “Man in Black” television adverts, its one of the most popular chocolate assortments.

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ 1 = nine

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter