World Organization GK Questions & Anwers – Part 4

31. Which of the following is the headquarters of World Trade Organisation (WTO)?
A. New York
B. Geneva
C. Madrid
D. Paris
Answer:
B. Geneva

32. The international township built near Pondicherry in India in coloration with UNESCO is called
A. Elbaville
B. Auroville
C. Gayaville
D. Broadway
Answer:
B. Auroville

33. Which of the following is a cultural organisation?
A. UNESCO
B. ILO
C. WHO
D. FAO
Answer:
A. UNESCO

34. The non-permanent members of the Security Council of the UN elected by the General Assembly for two years term at present include (2-year term which begins on the January 1, 2011)
A. Japan, India, Hungary, Venezuela
B. Morocco, Cape, Verde, Belgium, Russia
C. Zimbabwe, Venezuela, India, France
D. Colombia, Germany, India, Portugal, South Africa
Answer:
D. Colombia, Germany, India, Portugal, South Africa
Explanation:
For the 2-year term which begins on the January 1, 2011, the elected non-permanent members for this 2-year period will be Colombia, Germany, India, Portugal, and South Africa.
35. Which of the following countries is not a member of G-15?
A. Jamaica
B. Indonesia
C. Colombia
D. Peru
Answer:
C. Colombia

36. The Economic and Social Commission for Asia and Pacific (ESCAP) is located at
A. Manila
B. Singapore
C. Kuala lumpur
D. Bangkok
Answer:
D. Bangkok

37. Vietnam joined the U.N.O in the year
A. 1977
B. 1970
C. 1976
D. 1974
Answer:
A. 1977

38. The International Court of Justice is located at
A. Geneva
B. Hague
C. Amsterdam
D. Vienna
Answer:
B. Hague

39. Which of the following international organisations has started the scheme ‘Partnership for Peace’ for a group of nations?
A. Organisation of Petroleum Exporting Countries (OPEC)
B. Economic and Social Commission for Asia and Pacific (ESCAP)
C. North Atlantic Treaty Organisation (NATO)
D. Organisations of African Unity (OAU)
Answer:
C. North Atlantic Treaty Organisation (NATO)

40. Which of the following pairs of country and the purpose for which U.N. Peace Keeping Force is maintained is correctly is correctly matched?
A. Cyprus – to maintain peace between the two dominant ethnic groups in the country
B. Mozambique – To supervise a referendum
C. El Salvador – to deliver humanitarian aid
D. Lebanon – For supervising a 1992 accord
Answer:
A. Cyprus – to maintain peace between the two dominant ethnic groups in the country

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


9 + eight =

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter