World Organization GK Questions & Anwers – Part 7

61. The NAM summit which demanded expansion of the United Nations Security council had met at
A. Tehran
B. Cairo
C. Harare
D. Jakarta
Answer:
D. Jakarta

62. Which of the following countries is not a member of a SAARC
A. Sri Lanka
B. Myanmar
C. Maldives
D. Bhutan
Answer:
B. Myanmar

63. Where was the first ever security Council Summit meeting held in early 1992?
A. New York
B. Paris
C. Geneva
D. London
Answer:
A. New York

64. Which of the following country is not a member of G-7?
A. Japan
B. Russia
C. France
D. Italy
Answer:
B. Russia

65. Which of the following is not an agency of U.N.?
A. World Health Organisation
B. Food and Agricultural Organisation
C. International Committee of the Red Cross
D. International Monetary Fund
Answer:
C. International Committee of the Red Cross

66. G-15 is a group of
A. developing countries
B. non-aligned countries
C. developed countries
D. companies
Answer:
A. developing countries
Explanation:
The G15, a group of 17 developing countries from Asia, Africa and Latin America, was set up to foster cooperation and provide input for other international groups, such as the World Trade Organization and the Group of Seven rich industrialized nations.
The G15 focuses on cooperation among developing countries in the areas of investment, trade, and technology. The membership of the G15 has expanded to 18 countries, but the name has remained unchangeD.

67. The Indian Red Cross Society was established in the year
A. 1932
B. 1920
C. 1945
D. 1890
Answer:
B. 1920

68. SAARC was founded in
A. New Delhi
B. Geneva
C. Dhaka
D. Thimpu
Answer:
C. Dhaka

69. Which organ of United Nations has ceased to be operational?
A. Trusteeship Council
B. Secretariat
C. International Court of Justice
D. Economic and Social Council
Answer:
A. Trusteeship Council

70. The member countries of NAFTA are
A. USA and Canada
B. USA, Canada and Mexico
C. Canada and Mexico
D. USA and Mexico
Answer:
B. USA, Canada and Mexico

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ 3 = ten

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter