World Organization GK Questions

This is the Part 1 general knowledge questions and answers section on “World Organizations” with explanation for various interview, competitive examination and entrance test. Solved examples with detailed answer description, explanation are given and it would be easy to understand. 

world organization gk questions and answers

 

1. Which of the following is not associated with the UNO?
A. ILO
B. WHO
C. ASEAN
D. All of the above
Answer:
C. ASEAN
Explanation:
UNO: United Nations Organization
ILO: International Labor Organization
WHO: World Health Organization
ASEAN: Association of Southeast Asian Nations

2. The chairmanship/presidency of the UN Security Council rotates among the Council Members
A. every 6 months
B. every 3 months
C. every year
D. every month
Answer:
D. every month
Explanation:
The presidency of the United Nations Security Council rotates on a monthly basis alphabetically among all of the members based on their English name.

3. Which of the following is not a chief organ of the United Nations Organisations?
A. International Labour Organisation
B. Security Council
C. International Court of Justice
D. General Assembly
Answer:
A. International Labour Organisation

4. Permanent Secretariat to coordinate the implementation of SAARC programme is located at
A. Dhaka
B. New Delhi
C. Colombo
D. Kathmandu
Answer:
D. Kathmandu

5. The Indian delegation to the first World Conference on Human Rights was led by
A. Dr. Manmohan Singh
B. Farooq Abdullah
C. Dinesh singh
D. Alam Khan
Answer:
A. Dr. Manmohan Singh

6. The year 1995 is the Golden Jubilee year of which of the following international organisations?
A. UNO
B. NAM
C. GATT (now WTO)
D. ASEAN
Answer:
A. UNO

7. The United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) is located at which of the following places?
A. Geneva
B. Rome
C. Paris
D. Vienna
Answer:
A. Geneva

8. Amnesty International is an organisation associated with which of the following fields?
A. Protection of Cruelty to animals
B. Environment protection
C. Protection of human rights
D. Protection of historic monuments
Answer:
C. Protection of human rights

9. The Halifax summit was that of
A. G-7 countries
B. Leaders of the NAM
C. countries in favour of a common currency for Europe
D. Palestinian and Israeli leaders
Answer:
A. G-7 countries

10. The office of the UN General Assembly is in
A. Vienna
B. New York
C. Paris
D. Zurich
Answer:
B. New York

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


3 + two =

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter