Awards and Honours General Knowledge Questions and Answers

This is the Part 1 general knowledge questions and answers section on “Awards and Honours” with explanation for various interview, competitive examination and entrance test. Solved examples with detailed answer description, explanation are given and it would be easy to understand.

Awards and Honours General Knowledge Questions

 

1. Who among the following is a winner of the Indira Gandhi Award for National integration?
A. Aruna Asaf Ali
B. Ashok Kumar
C. Sundarlal Bahuguna
D. M. G. K. Menon
Answer:
A. Aruna Asaf Ali

2. The first black American to win the Nobel Prize for literature is
A. Aurthe Ashe
B. Martin Luther King
C. Toni Morrison
D. Nelson Mandela
Answer:
C. Toni Morrison

3. Who among the following got the ‘Bharat Ratna’ award, before becoming the President of India?
A. R. Venkatramanan
B. Dr. Zakir Hussain
C. V. V. Giri
D. Dr. Rajendra Prasad
Answer:
B. Dr. Zakir Hussain

4. Manav Seva Award has been instituted in the memory of
A. Rajiv Gandhi
B. Dr. Rajendra Prasad
C. Indira Gandhi
D. Acharya
Answer:
A. Rajiv Gandhi

5. Kalinga Award was instituted by
A. UNESCO for exceptional contribution of efforts to popularise science
B. Indian Military.
C. Jnanpith, a cultural literacy society for encouraging creative writing in modern languages
D. Indian Adult Education Association for outstanding contribution of adult literacy in India
Answer:
A. UNESCO for exceptional contribution of efforts to popularise science

6. Which of the following awards was conferred upon Smt. Aruna Asaf Ali for her role in the welfare of adult and women?
A. Tagore Literacy Award
B. UNSECO Literacy Award
C. Moorti Devi Award
D. Kalinga Prize
Answer:
C. Moorti Devi Award

7. On whose name is the highest award for services to the development of cinema given?
A. Raj Kapoor
B. Dada Saheb
C. Meena Kumari
D. Amitabh Bachchan
Answer:
B. Dada Saheb

8. Which of the following famous financial journals of international repute confers ‘Finance minister of the year’ Award?
A. Dalal Street
B. Business Standard
C. Euromoney
D. Money Matters
Answer:
C. Euromoney

9. Tansen Samman has been instituted by the Government of?
A. Gujarat
B. Maharashtra
C. Uttar Pradesh
D. Madhya Pradesh
Answer:
D. Madhya Pradesh

10. On whom did the U. S. President George W. Bush bestow, in 2002, the U.S.’s highest award for life time achievement in the field of scientific research?
A. Arun Netravalli
B. Dr.Hargoving Kohrana
C. Subramania Chandrasekar
D. Professor C. Radhakrishna Rao
Answer:
A. Arun Netravalli

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


five − = 3

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter