Awards and Honours GK Questions and Answers – Part 2

11. The only Indian to win the Nobel prize in physics is
A. Dr. J.C. Bose
B. Dr. C. V. Raman
C. Dr. Vickram Sarabhai
D. Dr. H. J. Bhabha
Answer:
B. Dr. C. V. Raman

12. The first recipient of Nehru Award was
A. Martin Luther King
B. Khan Abdul Ghaffar Khan
C. Mother Teresa
D. U Thant
Answer:
D. U Thant

13. Shanthi Swaroop Bhatnagar awards are given for
A. exploring new dimensions in creative writing in Indian languages
B. outstanding contribution to science
C. creating mass awareness on environmental issues
D. excellence in film direction
Answer:
B. outstanding contribution to science

14. The Shanti Swarup Bhatnagar Award is given by which of the following organisations?
A. Council for Scientific and industrial research
B. Indian Council for Agricultural Research
C. Indian National Science Academy
D. ISRO
Answer:
A. Council for Scientific and industrial research

15. The highest civilian award of India ‘Bharat Ratna’ has been awarded to only two foreigners so far. One of them is Nelson Mandela. The other is
A. Abdul Ghaffar khan
B. Mikhail Gorbachev
C. Marshal Tito
D. Abdul Wali Khan
Answer:
A. Abdul Ghaffar khan

16. The UNSECO’s ‘Prix Jules Verne’ prize has been given to which of the following serials of Doordarshan?
A. The World This Week
B. Surabhi
C. Eye Witness
D. Turning Point
Answer:
D. Turning Point

17. Who among the following is not a recipient of ‘Dada Saheb Phalke’ Award?
A. Ramanand Sagar
B. Raj Kapoor
C. V. Shantaram
D. Ashok Kumar
Answer:
A. Ramanand Sagar

18. Which state Government of India has instituted the Samman Award?
A. Uttar Pradesh
B. Himachal Pradesh
C. Madhya Pradesh
D. Andhra Pradesh
Answer:
C. Madhya Pradesh

19. Sharad Joshi Samman is awarded for
A. Cartoon
B. Satire and essay
C. Trade Union Activity
D. Social Service
Answer:
B. Satire and essay

20. In 1901, Nobel Prize was not given for
A. Chemistry
B. Physics
C. Economics
D. Peace
Answer:
C. Economics

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


5 × three =

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter