Awards and Honours GK Questions and Answers – Part 3

21. B. C. Roy Award is given in the field of
A. Music
B. Journalism
C. Medicine
D. Environment
Answer:
C. Medicine

22. In which year was Pulitzer Prize established?
A. 1917 B. 1918
C. 1922 D. 1928
Answer:
A. 1917

23. Gandhi Peace Prize for the year 2000 was awarded to the former President of South Africa along with
A. Sathish Dawan
B. C. Subramanian
C. Grameen Bank of Bangladesh
D. World Healt Organisation
Answer:
C. Grameen Bank of Bangladesh

24. Who has been awarded the first lifetime Achievement Award for his/her contribution in the field of Cinema?
A. Ashok Kumar
B. Hou Hsio-hsein
C. Akiro Burosova
D. Bernardo Burtolucci
Answer:
A. Ashok Kumar

25. The prestigious Ramon Magsaysay Award was conferred was conferred upon Ms. Kiran Bedi for her excellent contribution to which of the following fields?
A. Literature
B. Community Welfare
C. Government Service
D. Journalism
Answer:
C. Government Service

26. The first recipient of Rajiv Gandhi’s ‘Khel Ratna’ award is
A. Vishwanathan Anand
B. Leander Peas
C. Kapil Dev
D. Limba Ram
Answer:
A. Vishwanathan Anand

27. Pulitzer prize is awarded for outstanding work in the field of
A. Science and Technology
B. Environmental Studies
C. Literature and Journalism
D. International Understanding
Answer:
C. Literature and Journalism

28. Saraswathi Samman is given annually for outstanding contribution to
A. classical music
B. education
C. literature
D. fine arts
Answer:
C. literature

29. Who among the following has received a Nobel Prize in literature 1953?
A. Pablo Neruda
B. Derek Walcott
C. Ernest Hemingway
D. Winston Churchill
Answer:
D. Winston Churchill

30. The Arjuna Awards were instituted in the year
A. 1965
B. 1961
C. 1963
D. 1957
Answer:
B. 1961

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ 2 = nine

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter