Awards and Honours GK Questions and Answers – Part 4

31. Which of the following societies has instituted an award for an outstanding parliamentarian?
A. Jamanlal Bajaj Foundation
B. Institute of Constitutional and Parliamentary Studies
C. G. B. Pant Memorial Society
D. R. D. Birla samara Kosh
Answer:
C. G. B. Pant Memorial Society

32. Which is the highest gallantry award in India?
A. Param Vishishtat Seva Medal
B. Param Vir Chakra
C. Kirti Chakra
D. Vir Chakra
Answer:
B. Param Vir Chakra
Explanation:
The Param Vir Chakra (PVC) is India’s highest military decoration awarded for the highest degree of valour or self-sacrifice in the presence of the enemy, similar to the British Victoria Cross, US Medal of Honor, Pakistani Nishan-e-Haider, or French Legion of Honor or Russian Cross of St. George.

33. Which state gives Mewar Award?
A. Haryana
B. Delhi
C. Punjab
D. Rajasthan
Answer:
D. Rajasthan

34. Who is the first Asian Winner of Nobel Prize?
A. C. V. Raman
B. Rajiv Gandhi
C. Rabindranath Tagore
D. Mother Teresa
Answer:
C. Rabindranath Tagore

35. The first Indian to receive Noble Prize in Literature was
A. Mother Teresa
B. C. V. Raman
C. Rabindranath Tagore
D. Sarojini Naidu
Answer:
C. Rabindranath Tagore

36. The ‘Cannes Award’ is given for excellence in which field?
A. Films
B. Journalism
C. Literature
D. Economics
Answer:
A. Films

37. The journalist who refused to accept ‘Padma Bhushan’ was?
A. Shekaran Nair
B. Khushwant Singh
C. Ratan Thiyam
D. Arun Shourie
Answer:
B. Khushwant Singh
Explanation:
Khushwant Singh (Journalist) : Returned his Padma Bhushan in protest against Operation Blue Star (1984); awarded Padma Vibhushan in 2007.

38. The Nobel peace prize is awarded in which city?
A. Oslo
B. Stockholm
C. Brussels
D. Geneva
Answer:
A. Oslo

39. Arjuna Award is given for
A. Exceptional service in emergency
B. Bravery on battlefield
C. Outstanding performance in sports
D. Exceptional service in slum dwellers
Answer:
C. Outstanding performance in sports

40. Who among the following is not a recipient of the Bharatiya Jnanpith Award?
A. Ashaparna Devi
B. M. F. Hussain
C. Raghupathi Sahai
D. V. K. Gokak
Answer:
B. M. F. Hussain

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


nine − = 1

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter