Awards and Honours GK Questions and Answers – Part 5

41. Which of the following films has won 9 Oscar Awards in 1987?
A. The World Safari
B. The Last Emperor
C. Rain Man
D. Amadeus
Answer:
B. The Last Emperor

42. Which of the following awards was conferred on Mrs. Kiran Bedi?
A. Golden Globe
B. Rani Lakshmi
C. Magsaysay
D. Saraswati
Answer:
C. Magsaysay

43. Who was awarded the first Rajiv Gandhi National Sadhavana Award?
A. Archarya Tulsi
B. Dr. J. Rengaswamy
C. J. R. D Tata
D. Mother Teresa
Answer:
D. Mother Teresa

44. ‘Global 500’ awards are given for the outstanding achievement in which of the following fields?
A. Campaign against AIDS
B. Population control
C. Protection of environment
D. Elimination of illiteracy
Answer:
C. Protection of environment

45. To whom was ‘Bharat Ratna’ awarded in 1999?
A. Lata Mangeshkar
B. Amartya Sen
C. M. S. Subbulakshmi
D. Atal Behari Vajpayee
Answer:
B. Amartya Sen

46. The first Indira Gandhi Award for International Justice and Harmony has been given to
A. Larry Pressler
B. Amnesty International
C. Hussain Ibrahim Zaki
D. Yasser Arafat
Answer:
D. Yasser Arafat

47. ‘Ashoka Chakra’ is awarded for
A. acts of gallantry in the presence of enemy
B. gallantry by children
C. outstanding contribution to literature
D. the most conspicuous bravery or self sacrifice on land, air or sea but not in the presence of the enemy
Answer:
D. the most conspicuous bravery or self sacrifice on land, air or sea but not in the presence of the enemy

48. Who among the following is the recipient of the first Dayawati Modi Award for art, culture and education?
A. Dharmavir Bharti
B. Amitabh Bachchaan
C. B. V. Karanth
D. Ashok Vajpeyi
Answer:
B. Amitabh Bachchaan

49. The Nobel Prize was first awarded in
A. 1976      B. 1958
C. 1901      D. 1972
Answer:
C. 1901

50. Who among the following own the Nobel prize for literature?
A. Linus Pauling
B. Samuel Beckett
C. Philip Noel – Baker
D. Ralph Bunche
Answer:
B. Samuel Beckett

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


1 + seven =

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter