Books and Authors General Knowledge Questions – Part 3

21. Which of the following English films was the first one to be dubbed in Hindi?
A. Aladdin
B. Universal Soldier
C. Speed
D. Iron Man
Answer:
A. Aladdin

22. Who wrote the book ‘Reminiscences of the Nehru Age’?
A. C.D.Deshmukh
B. Dr. P.C.Alexander
C. M.O.Mathai
D. S.C.Rajagopalachari
Answer:
C. M.O.Mathai

23. Aurobindo was the author of
A. Discovery of India
B. Hindu view of life
C. Yogashastra
D. Savitri
Answer:
D. Savitri

24. Which of the following is a biography of the Lady Mountbatten?
A. Edwina Mountbatten – A Life of Her Own.
B. Edwina Mountbatten – Her relationship with Nehru
C. Mountbatten
D. Edwina Mountbattten
Answer:
A. Edwina Mountbatten – A Life of Her Own.

25. In which year was the ‘All India Radio’ set up?
A. 1936      B. 1927
C. 1947      D. 1950
Answer:
A. 1936

26. Who directed the film ‘Sardar’?
A. Das Gupta
B. Shyam Benegal
C. Tapan Sinha
D. Ketan Mehta
Answer:
D. Ketan Mehta

27. Who said “God helps those who help themselves”?
A. Andre Maurois
B. Andre Gide
C. Algernon Sidney
D. Swami Vivekananda
Answer:
C. Algernon Sidney
Explanation:
The phrase “God helps those who help themselves” is a popular motto which emphasizes the importance of self-initiative.
The phrase originated in ancient Greece, occurring as the moral to one of Aesop’s Fables, and later in the great tragedy authors of ancient Greek drama. It has been commonly attributed to Benjamin Franklin, however the modern English wording appears earlier in Algernon Sidney’s work.
It is mistaken by many to be a Bible quote, however the phrase does not occur in the Bible. Some Christians have criticized it as actually against the Bible’s basic message of God’s grace.

28. The film ‘Salaam Bombay’ was directed by
A. Shyam Benegal
B. Mira Nair
C. Aparna Sen
D. Mrinal Sen
Answer:
B. Mira Nair

29. ‘Alice in Wonderland’ the famous TV serial is based on a book written by
A. Father Discoste
B. Thomas Hardy
C. Charles Dickens
D. Lewis Caroll
Answer:
D. Lewis Caroll

30. The owner of Star TV is
A. Rupert Murdoch
B. Tata Group
C. Richard Attenborough
D. George Lucas
Answer:
A. Rupert Murdoch

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


seven − 4 =

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter