Famous Personalities GK Questions and Answers – Part 5

41. Charles Correa has distinguished himself in which of the following fields?
A. Painting
B. Ballet
C. Architecture
D. Western Music
Answer:
C. Architecture

42. Who declared that his ultimate aim was to wipe ‘every tear from every eye’?
A. Rajendra Prasad
B. Sardar Patel
C. Jawaharlal Nehru
D. Mahatma Gandhi
Answer:
C. Jawaharlal Nehru

43. Ashok Pandit is known for his outstanding performance in which field?
A. Wrestling
B. Kabaddi
C. Shooting
D. Swimming
Answer:
C. Shooting

44. Who among the following is a social activist campaigning against child labour?
A. Baba Amte
B. Shabana Amzi
C. Mira Nair
D. Swami Agnivesh
Answer:
D. Swami Agnivesh

45. Pandit K. G. Ginde, was well known for his contribution in the field of?
A. Music
B. Sanskrit
C. Dance
D. Ayurveda
Answer:
A. Music

46. Who fits with this description ‘Indian Cotton merchant, Banker, Congressman, a close associate of Mahatma Gandhi’?
A. M. R. Jayakar
B. V. S. Sastri
C. G. D. Birla
D. Jamanlal Bajaj
Answer:
C. G. D. Birla

47. Pandit Jasraj has established his reputation in which of the following fields?
A. Music
B. Literature
C. Sanskrit
D. Dance
Answer:
A. Music

48. Ustad Nisar hussain Khan earned distinction in which of the following fields?
A. Vocal Music
B. Instrumental music
C. Acting
D. Classical dance
Answer:
A. Vocal Music

49. R. K. Laxman is a renowned
A. Dance master
B. Writer
C. Cartoonist
D. Journalist
Answer:
C. Cartoonist

50. Dr. Amiya Chakravarthy is known for his
A. work in the Chipko movement
B. composing music for Ray’s films
C. being literary Secretary to R. N. Tagore
D. patenting a living organism
Answer:
C. being literary Secretary to R. N. Tagore

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ four = 9

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter