Famous Personalities GK Questions and Answers – Part 6

51. Guru Gopi Krishna was a maestro of which of the following dance forma?
A. Kuchipudi
B. Kathak
C. Manipuri
D. Bahratanatyam
Answer:
B. Kathak

52. Ms. Bachendri Pal had undertaken a unique expedition for focusing attention on which of these?
A. One Nation one Family
B. The Girl Child
C. National Integration
D. Sprit of Adventure
Answer:
D. Sprit of Adventure

53. Which of the following fields A. Nageshwara Rao is associated with?
A. Sports
B. Literature
C. Motion Pictures
D. Politics
Answer:
C. Motion Pictures

54. Jamini Roy was a famous?
A. Producer
B. Painter
C. Dancer
D. Actor
Answer:
B. Painter

55. In which field ‘Aachan Maharaj’ has distinguished himself?
A. Painting
B. Drama
C. Dance
D. Vocal Music
Answer:
C. Dance

56. The name of Pierre Cardin is associated with which of the following fields?
A. Painting
B. Films
C. Pop Music
D. Fashion Designing
Answer:
D. Fashion Designing

57. Who is well known collector of artefacts and curios?
A. Wadeyar
B. Salar Jung
C. Rabindra Nath Togore
D. Motilal Nehru
Answer:
C. Rabindra Nath Togore

58. Ms. Vijaya Mehta has earned distinction in which of the field?
A. Theatre
B. Film Direction
C. Classical Dance
D. Journalism
Answer:
A. Theatre

59. Dr. M. S. Swaminathan has distinguished himself in which of the following fields?
A. Agriculture
B. Medicine
C. Astrophysics
D. Physics
Answer:
A. Agriculture

60. Satyen Bose has shown his excellence in which of the following fields?
A. Stage Acting
B. Drawing and Painting
C. Classical Dance
D. Motion Picture
Answer:
D. Motion Picture
Explanation:
Satyen Bose (22 January 1916 – 9 June 1993) was a film director from India. He has directed both Bengali and Hindi films. Among his most notable films are: Raat Aur Din, Chalti Ka Naam Gaadi, Dosti and Jagriti. Jagriti won the Filmfare Best Movie Award in 1956 and Dosti won same award in 1964.

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


one × 1 =

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter