Indian Culture General Knowledge Questions and Answers

This is the Part 1 general knowledge questions and answers section on “Indian Culture” with explanation for various interview, competitive examination and entrance test. Solved examples with detailed answer description, explanation are given and it would be easy to understand. 

indian culture gk questions answers

 

1. Kathak is a classical dance of
A. North India
B. Tamilnadu
C. Manipur
D. Kerala
Answer:
A. North India

2. The head quarters of Sahitya Akademi is at
A. Mumbai
B. Chennai
C. New Delhi
D. Kolkata
Answer:
C. New Delhi

3. The dance encouraged and performance from the temple of Tanjore was
A. Kathakali
B. Odissi
C. Kathak
D. Bharatanatyam
Answer:
D. Bharatanatyam

4. The last Mahakumbh of the 20th century was held at
A. Nasik
B. Ujjain
C. Allahabad
D. Haridwar
Answer:
D. Haridwar

5. The National Song of India was composed by
A. Rabindranath Tagore
B. Bankim Chandra Chatterji
C. Iqbal
D. Jai Shankar Prasad
Answer:
B. Bankim Chandra Chatterji

6. Mohiniattam dance from developed originally in which state?
A. Tamil Nadu
B. Orissa
C. Kerala
D. Karnataka
Answer:
C. Kerala

7. Which of the following folk dance forms is associated with Gujarat?
A. Nautanki
B. Garba
C. Kathakali
D. Bhangra
Answer:
B. Garba

8. Which of the following Akademis is responsible for fostering the development of dance, drama and music in India?
A. National School of Drama
B. Sangeet Akademi
C. Sahitya Akademi
D. Lalit Kala Akademi
Answer:
B. Sangeet Akademi

9. The Rath Yatra at Puri is celebrated in honour of which Hindu deity
A. Ram
B. Jaganath
C. Shiva
D. Vishnu
Answer:
B. Jaganath

10. The book of Parsis is
A. Torah
B. Bible
C. Zend Avesta
D. Gita
Answer:
C. Zend Avesta

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


five × 8 =

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter