Indian Culture GK Questions and Answers – Part 2

11. The ratio of width of our National flag to its length is
A. 3:5
B. 2:3
C. 2:4
D. 3:4
Answer:
B. 2:3
Explanation:
The National Flag of India is a horizontal tricolour of deep saffron [kesaria] at the top, white in the middle & dark green at the bottom in equal proportion. The ratio of width of the flag to its length is 2 to 3. In the centre of the white band of the Indian National Flag, there is a navy blue wheel which represents the chakra. Its design is that of the wheel which appears on the abacus of the Sarnath Lion Capital of Ashoka. Its diameter comes close to the width of the white band & it has twenty four spokes. The design of the National Flag of India was adopted by the Constituent Assembly of India on 22 July 1947.

12. Rabindranath Tagore’s ‘Jana Gana Mana’ has been adopted as India’s National Anthem. How many stanzas of the said song were adopted?
A. Only the first stanza
B. The whole song
C. Third and Fourth stanza
D. First and Second stanza
Answer:
A. Only the first stanza

13. ‘Natya – Shastra’ the main source of India’s classical dances was written by
A. Nara Muni
B. Bharat Muni
C. Abhinav Gupt
D. Tandu Muni
Answer:
B. Bharat Muni

14. ‘Dandia’ is a popular dance of
A. Punjab
B. Gujarat
C. Tamil Nadu
D. Maharashtra
Answer:
B. Gujarat

15. The words ‘Satyameva Jayate’ inscribed below the base plate of the emblem of India are taken from
A. Rigveda
B. Satpath Brahmana
C. Mundak Upanishad
D. Ramayana
Answer:
C. Mundak Upanishad

16. Who composed the famous song ‘Sare Jahan SeAchha’?
A. Jaidev
B. Mohammad Iqbal
C. Bankim Chandra Chattopadhyay
D. Rabindranath Tagore
Answer:
B. Mohammad Iqbal

17. In which of the following festivals are boat races a special feature?
A. Onam
B. Rongali Bihu
C. Navratri
D. Pongal
Answer:
A. Onam

18. Kalchakra ceremony is associated with which of the following ceremonies?
A. Hinduism
B. Buddhism
C. Jainism
D. Islam
Answer:
B. Buddhism

19. Which of the following places is famous for Chikankari work, which is a traditional art of embroidery?
A. Lucknow
B. Hyderabad
C. Jaipur
D. Mysore
Answer:
A. Lucknow
Explanation:
Lucknow, in Uttar Pradesh (India), is the centre of chikankari , a skill of more than 200 years old. It literally means ’embroidery’. It was originally done with a white thread on a white cloth, hence the name ‘white embroidery’. Now, it is done on a variety of fabrics and in a spectrum of colours.

20. ‘Kathakali’ is a folk dance prevalent in which state?
A. Karnataka
B. Orissa
C. Kerala
D. Manipur
Answer:
C. Kerala

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


four + 8 =

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter