Indian Geography General Knowledge Questions and Answers

This is the Part 1 general knowledge questions and answers section on “Geography of India” with explanation for various interview, competitive examination and entrance test. Solved examples with detailed answer description, explanation are given and it would be easy to understand. 

indian geography questions answers

1. The Yarlung Zangbo river, in India, is known as
A. Ganga
B. Indus
C. Brahmaputra
D. Mahanadi
Answer:
C. Brahmaputra

2. The Salal Project is on the river
A. Chenab
B. Jhelum
C. Ravi
D. Sutlej
Answer:
A. Chenab

3. The only zone in the country that produces gold is also rich in iron is
A. North-eastern zone
B. North-western zone
C. Southern zone
D. None of the above
Answer:
C. Southern zone

4. The state having a largest area of forest cover in India is
A. Arunachal Pradesh
B. Haryana
C. Madhya Pradesh
D. Assam
Answer:
C. Madhya Pradesh

5. The year ____ is called a Great Divide in the demographic history of India.
A. 1901
B. 1921
C. 1941
D. 1951
Answer:
B. 1921

6. The only private sector refinery set up by Reliance Petroleum Ltd. is located at
A. Guwahati
B. Jamnagar
C. Mumbai
D. Chennai
Answer:
B. Jamnagar

7. Which of the following groups of rivers originate from the Himachal mountains?
A. Beas, Ravi and Chenab
B. Ravi, Chenab and Jhelum
C. Sutlej, Beas and Ravi
D. Sutlej, Ravi and Jhelum
Answer:
A. Beas, Ravi and Chenab

8. Which of the following groups of states has the largest deposits of iron ore?
A. Andhra Pradesh and Karnataka
B. Bihar and Orissa
C. Madhya Pradesh and Maharashtra
D. West Bengal and Assam
Answer:
B. Bihar and Orissa

9. Which of the following union territories of India has the highest density of population per sq km?
A. Pondicherry
B. Lakshadweep
C. Delhi
D. Chandigarh
Answer:
C. Delhi

10. which atomic power station in India is built completely indigenously?
A. Kalpakkam
B. Narora
C. Rawat Bhata
D. Tarapore
Answer:
A. Kalpakkam

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− one = 2

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter