Indian Geography GK Questions and Answers – Part 2

11. The outer Himalayas lie between
A. the lease Himalayas and the Indo Gangetic plain
B. the foot hills and the Indo Gangetic plain
C. the greater Himalayas and the lesser Himalayas
D. Indo-Gangetic plains and the peninsula
Answer:
A. the lease Himalayas and the Indo Gangetic plain

12. Which of the following geographical features have played a great unifying role in strengthening the forces of homogeneity of the Indian people?
I. The expanses of water surrounding the peninsula
II. The Himalayan Mountains
III. The vastness of the country
IV. The presence of the Indian ocean
A. I
B. II
C. I and II
D. I, II, III and IV
Answer:
D. I, II, III and IV

13. Which of the following drainage systems fall into Bay of Bengal?
A. Ganga, Brahmaputra and Godavari
B. Mahanadi, Krishna and Cauvery
C. Luni, Narnada and Tapti
D. Both (a) and (b)
Answer:
D. Both (a) and (b)

14. The watershed between India and Myanmar is formed by
A. the Naga hills
B. the Garo hills
C. Khasi hills
D. the Jaintia hills
Answer:
A. the Naga hills

15. The originating in the Himalayan mountain complex consists of how many distinct drainage systems of the Indian Subcontinent?
A. Two
B. Three
C. Four
D. Five
Answer:
B. Three

16. The percentage of India’s total population employed in agriculture is nearly
A. 40%
B. 50%
C. 60%
D. 70%
Answer:
D. 70%

17. Which of the following important rivers of India does not originate from the Western Ghats?
A. Cauvery
B. Godavari
C. Krishna
D. Mahanadi
Answer:
D. Mahanadi

18. Which of the following areas or regions is most prone to earthquakes?
A. Ganga-Brahmaputra valley
B. Deccan plateau
C. Plains of northern India
D. Western ghats
Answer:
A. Ganga-Brahmaputra valley

19. The proportion of forest to the total national geographical area of India as envisaged by National Forest Policy is
A. 30.3%
B. 33.3%
C. 38.3%
D. 42.3%
Answer:
B. 33.3%

20. Which of the following dams has generations of power more than irrigation as its main purpose?
A. Gandhi Sagar
B. Hirakud
C. Periyar
D. Tungabhadra
Answer:
A. Gandhi Sagar

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


8 × nine =

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter