Indian Geography GK Questions and Answers – Part 3

21. The two states of India, most richly endowed with iron ore, are
A. Bihar and Orissa
B. Madhya Pradesh and Orissa
C. Bihar and West Bengal
D. Madhya Pradesh and West Bengal
Answer:
A. Bihar and Orissa

22. The most fertile region of India is
A. the Himalayas
B. the central Highlands
C. the Indo-Gangetic plain
D. peninsular plateau
Answer:
C. the Indo-Gangetic plain

23. Which of the following groups accounts for over 90 per cent of India’s annual coal production?
A. Bihar, Orissa and West Bengal
B. Bihar, Orissa and Madhya Pradesh
C. Orissa, Madhya Pradesh and Tamil Nadu
D. West Bengal, Madhya Pradesh and Tamil Nadu
Answer:
A. Bihar, Orissa and West Bengal

24. The significant shifts in Indian agriculture during green revolution include
A. non-food grains reported some spectacular progress and shift in the cropping pattern
B. major food grains, in the eastern regions productions decreased and in the northern states increased
C. both (a) and (b)
D. None of the above
Answer:
C. both (a) and (b)

25. Which country has the largest coast line?
A. USA
B. Australia
C. Canada
D. India
Answer:
C. Canada

26. The river Godavari is often referred to as Vridha Ganga because
A. it is the older river of India
B. of its large size and extent among the peninsular rivers
C. there are a fairly large number of pilgrimage centres situated on its banks
D. its length is nearly the same as that of the river Ganges
Answer:
B. of its large size and extent among the peninsular rivers

27. The scarcity or crop failure of which of the following can cause a serious edible oil crisis in India?
A. coconut
B. Groundnut
C. Linseed
D. Mustard
Answer:
B. Groundnut

28. The natural region which holds the Indian subcontinent is
A. equatorial climate change region
B. hot deset
C. monsoon
D. mediterranean
Answer:
C. monsoon

29. The most ideal region for the cultivation of cotton in India is
A. the Brahmaputra valley
B. the Indo-Gangetic valley
C. the Deccan plateau
D. the Rann of Kutch
Answer:
C. the Deccan plateau

30. Which of the following are true with respect to the Indian Peninsular Plateau?
I. The southern plateau block is formed mainly of granite and gneiss
II. The Deccan lava plateau is an elevated tableland consisting of horizontally arranged lava sheets
III. The Malwa plateau dominates the Vindhyam scraps, forming the northern flank of the plateau
IV. The trough of the Narmada and Tapti are interposed between the Vindhyan and the Satpura ranges
A. I, II and III
B. I and II
C. I, II, III and IV
D. I, III and IV
Answer:
C. I, II, III and IV

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


9 × one =

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter