Indian Geography GK Questions and Answers – Part 4

31. The oldest mountains in India are
A. Aravalis
B. Vindhyas
C. Satpuras
D. Nilgiri hills
Answer:
A. Aravalis

32. Which of the following groups of rivers have their source of origin in Tibet?
A. Brahmaputra, Ganges and Sutlej
B. Ganges, Sutlej and Yamuna
C. Brahmaputra, Indus and Sutlej
D. Chenab, Ravi and Sutlej
Answer:
C. Brahmaputra, Indus and Sutlej

33. Which of the following measures are effective for soil conservation in India?
I. Avoiding crop rotation
II. Afforestation
III. Encouraging the use of chemical fertilizers
IV. Limiting shifting cultivation
A. I and II
B. II and IV
C. III and IV
D. I, II and III
Answer:
B. II and IV

34. Which of the following events took place in the Cenozoic era?
A. Formation of the rockies, India collides with Asia and the formation of the Himalayas and the Alps
B. Formation of the Appalachians and central European mountains
C. Splitting of India from Antarctic
D. Breaking up of Pangaea
Answer:
A. Formation of the rockies, India collides with Asia and the formation of the Himalayas and the Alps

35. The oldest oil field in India is the ____ field, in ____
A. Anleshwar, Gujarat
B. Bombay High, Maharashtra
C. Nawagam, Gujarat
D. Digboi, Assam
Answer:
D. Digboi, Assam

36. Three important rivers of the Indian subcontinent have their sources near the Mansarover Lake in the Great Himalayas. These rivers are
A. Indus, Jhelum and Sutlej
B. Brahmaputra, Sutlej and Yamuna
C. Brahmaputra, Indus and Sutlej
D. Jhelum, Sutlej and Yamuna
Answer:
C. Brahmaputra, Indus and Sutlej

37. The zonal soil type of peninsular India belongs to
A. red soils
B. yellow soils
C. black soils
D. older alluvium
Answer:
A. red soils

38. The most plausible explanation for the location of the Thar desert in western India is
A. the obstruction caused by the Aravalis to the rain-bearing wind that proceeds to the Ganga Valley
B. the evaporation of moisture by heat
C. the absence of mountains to the north of Rajasthan to cause orographic rainfall in it
D. that the moisture carried by the South-west monsoon is driven away by the dry upper air current
Answer:
C. the absence of mountains to the north of Rajasthan to cause orographic rainfall in it

39. Which among the following is/are the major factor/factors responsible for the monsoon type of climate in India?
I. Location
II. Thermal contrast
III. Upper air circulation
IV. Inter-tropical convergence zone
A. I
B. II, III
C. II, III and IV
D. I, II, III and IV
Answer:
D. I, II, III and IV

40. The present forest area of India, according to satellite data, is
A. increasing
B. decreasing
C. static
D. decreasing in open forest area but increasing in closed forest area
Answer:
B. decreasing

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


9 − = four

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter