Indian Geography GK Questions and Answers – Part 5

41. The India’s highest annual rainfall is reported at
A. Namchi, Sikkim
B. Churu, Rajasthan
C. Mawsynram, Meghalaya
D. Chamba, Himachal Pradesh
Answer:
C. Mawsynram, Meghalaya

42. The refineries are Mathura, Digboi and Panipat are set up by
A. Indian Oil Corporation LtD.
B. Hindustan Petroleum Corporation LtD.
C. Bharat Petroleum Corporation LtD.
D. Crude Distillation unit of Madras Refineries LtD.
Answer:
A. Indian Oil Corporation LtD.

43. The southernmost point of peninsular India, that is, Kanyakumari, is
A. north of Tropic of Cancer
B. south of the Equator
C. south of the Capricorn
D. north of the Equator
Answer:
D. north of the Equator

44. The pass located at the southern end of the Nilgiri Hills in south India is called
A. the Palghat gap
B. the Bhorghat pass
C. the Thalgat pass
D. the Bolan pass
Answer:
A. the Palghat gap

45. Which of the following factors are responsible for the rapid growth of sugar production in south India as compared to north India?
I. Higher per acre field of sugarcane
II. Higher sucrose content of sugarcane
III. Lower labour cost
IV. Longer crushing period
A. I and II
B. I, II and III
C. I, III and IV
D. I, II and IV
Answer:
D. I, II and IV

46. The Paithan (Jayakwadi) Hydro-electric project, completed with the help of Japan, is on the river
A. Ganga
B. Cauvery
C. Narmada
D. Godavari
Answer:
D. Godavari

47. The percentage of irrigated land in India is about
A. 45
B. 65
C. 35
D. 25
Answer:
C. 35

48. The principal copper deposits of India lie in which of the following places?
A. Hazaribag and Singbhum of Bihar
B. Khetri and Daribo areas of Rajasthan
C. Anantapur in Andhra Pradesh
D. Siwaliks in Uttar Pradesh and in Karnataka
Answer:
A. Hazaribag and Singbhum of Bihar
Explanation:
India’s copper ore reserves have been estimated at 400 million tonnes, with a metal content of 5 million tones. The principal copper belt of India lies in Singhbhum and Hazaribagh in Jharkhand. The mining centres are located at Mosabani, Ghatsila, Thobani and Badia of Singbhbum, Hazaribagh of Bihar, the Khetri and Dariba areas of Rajasthan, and Agnigundala of Andhra Pradesh. Total production is 2.6 million tones.
View Answer Workspace Report Discuss in Forum

49. Which of the following are true regarding Jhum cultivation in India?
I. It is largely practiced in Assam
II. It is referred to as ‘slash and burn’ technique
III. In it, the fertility is exhausted in a few years
A. I, II and III
B. II and III
C. I and II
D. I and III
Answer:
A. I, II and III

50. The percentage of earth surface covered by India is
A. 2.4
B. 3.4
C. 4.4
D. 5.4
Answer:
A. 2.4

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


eight + 6 =

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter