Indian Geography GK Questions and Answers – Part 6

51. What is the predominant type of Indian agriculture?
A. Commercial agriculture
B. Extensive agriculture
C. plantation agriculture
D. subsistence agriculture
Answer:
D. subsistence agriculture

52. The Radcliffe line is a boundary between
A. India and Pakistan
B. India and China
C. India and Myanmar
D. India and Afghanistan
Answer:
A. India and Pakistan

53. Which of the following has a potential for harnessing of tidal energy in India?
A. Gulf of Cambay
B. Gulf of Mannar
C. Backwaters of Kerala
D. Chilka lake
Answer:
A. Gulf of Cambay

54. The typical area of sal forest in the Indian peninsular upland occurs
A. on the western ghats
B. between the Tapti and the Narmada
C. to the north-east of the Godavari
D. on the Malwa plateau
Answer:
D. on the Malwa plateau

55. The only state in India that produces saffron is
A. Assam
B. Himachal Pradesh
C. Jammu and Kashmir
D. Meghalaya
Answer:
C. Jammu and Kashmir

56. The northern boundary of the peninsular plateau of Indian runs parallel to the Ganga and the Yamuna from Rajmahal hills to a point near
A. Allahabad
B. Delhi
C. Gwalior
D. Jaipur
Answer:
B. Delhi

57. Which of the following food grain crops occupies the largest part of the cropped area in India?
A. Barley and maize
B. Jowar and bajra
C. Rice
D. Wheat
Answer:
C. Rice

58. The number of major languages, recognized in the Indian Union as official language, are
A. 15
B. 22
C. 12
D. 9
Answer:
B. 22

59. The oldest rocks in India are reported from
A. Dharwar region, Karnataka
B. Aravalli range, Rajasthan
C. Vindhyan range, Madhya Pradesh
D. Siwalik range, Punjab
Answer:
A. Dharwar region, Karnataka

60. The south-west monsoon contributes ____ of the total rain in India.
A. 86%
B. 50%
C. 22%
D. 100%
Answer:
A. 86%

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× three = 3

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter