Indian Geography GK Questions and Answers – Part 7

61. The Shimla Convention is an agreement that sets
A. Shimla as a tourist spot
B. Shimla as the capital of Himachal Pradesh
C. boundary between India and Tibet
D. None of the above
Answer:
C. boundary between India and Tibet

62. Unlike other parts of the Indian Coast, fishing industry has not developed along the Shimla ConventionShimla Convention because
A. there are few indentions suitable for fishing
B. of overwhelming dependence on agriculture and animal husbandary
C. the sea water is relatively more saline
D. of industrial development leading to widespread pollution of coastal area
Answer:
B. of overwhelming dependence on agriculture and animal husbandary

63. The mountain building in Himalayas began
A. about 45 million years ago
B. when the continental plates of India and Eurasia converged on each other
C. both (a) and (b)
D. None of the above
Answer:
C. both (a) and (b)

64. The oldest oil refinery in India is at
A. Digboi, Assam
B. Haldia, near Kolkata
C. Koyali, near Baroda
D. Noonmati, Assam
Answer:
A. Digboi, Assam

65. Which of the following crops needs maximum water per hectare?
A. Barley
B. Maize
C. Sugarcane
D. Wheat
Answer:
C. Sugarcane

66. Which of the following crops is regarded as a plantation crop?
A. Coconut
B. Cotton
C. Sugarcane
D. Rice
Answer:
A. Coconut

67. Which of the following countries leads in the production of aluminium and its products in the world?
A. Australia
B. France
C. India
D. USA
Answer:
D. USA

68. Which of the following types of soil are mostly confined to river basins and coastal plains of India?
A. Alluvial soils
B. Black soils
C. Laterite soils
D. Red soils
Answer:
A. Alluvial soils

69. The number of major ports in India is
A. 5
B. 8
C. 13
D. 15
Answer:
C. 13

70. Which of the following is a peninsular river of India?
A. Gandak
B. Kosi
C. Krishna
D. Sutlej
Answer:
C. Krishna

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ 6 = fifteen

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter