Metals and Elements GK Questions and Answers

This is the Part 1 general knowledge questions and answers section on “Metals and Elements” with explanation for various interview, competitive examination and entrance test. Solved examples with detailed answer description, explanation are given and it would be easy to understand. 

metals and elements gk questions answers

1. Supplements containing which of the following metals are generally prescribed for persons suffering from anaemia?
a. calcium
b. iron
c. gold
d. magnesium
ANSWER:
b. iron

2. Nichrome is used as heating element because of its –
a. low resistivity and high melting point
b. high resistivity and low melting point
c. low resistivity and high melting ppoint
d. high resistivity and high melting point
ANSWER:
d. high resistivity and high melting point

3. Polyunsaturated fats have _______________
a. Many double bonD.
b. Many single bonD.
c. One single bond
d. One double bond
ANSWER:
a. Many double bonD.

4. Which of the following is used to freeze fooD.
a. Hydrogen
b. Liquid Hydrogen
c. Liquid Nitrogen
d. Nitrogen
ANSWER:
c. Liquid Nitrogen

5. Ions are charged particles that form when atoms ___________________
a. Lose or gains protons
b. Lose or gains electrons
c. Lose or gains neutrons
d. None of the above
ANSWER:
b. Lose or gains electrons

6. What do metal atoms lose to form positively charged ions?
a. Electrons
b. Neutrons
c. Protons
d. All of the above
ANSWER:
a. Electrons

7. What is atomic number of an atom?
a. Number of protons
b. Number of neutrons
c. Number of electrons
d. Total number of protons and neutrons
ANSWER:
a. Number of protons

8. What is the mass number of an atom?
a. Total number of protons and electrons
b. Total number of electrons and protons
c. Total number of protons and neutrons
d. None of the above
ANSWER:
c. Total number of protons and neutrons

9. Group 0 elements are ____________
a. Unreactive non metals
b. Reactive non metals
c. Reactive metals
d. Unreactive metals
ANSWER:
a. Unreactive non metals

10. What does Nucleus consist of?
a. Protons and Neutrons
b. Protons and Electrons
c. Neutrons
d. Protons
ANSWER:
a. Protons and Neutrons

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


2 × = four

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter