Metals and Elements GK Questions – Part 10

91. Which of the following gases is responsible for discolouration of brass in air?
a. nitrogen oxiD.
b. carbon dioxiD.
c. water vapour
d. hydrogen sulphiD.
ANSWER:
d. hydrogen sulphiD.

92. In Periodic table vertical columns are called ________________
a. Groups
b. PerioD.
c. Group 14
d. Period 14
ANSWER:
a. Groups

93. Alkali metals belong to which group in periodic table?
a. Group 0
b. Group 2
c. Group 3
d. Group 1
ANSWER:
d. Group 1

94. What are reactive metals called.
a. Noble gases
b. Alkali metals
c. Alkanes
d. Polymers
ANSWER:
b. Alkali metals

95. Unreactive non metals are called___________
a. Alkanes
b. Alkali metals
c. Polymers
d. Noble gases
ANSWER:
d. Noble gases

96. Carbon, diamond and graphite are together called
A. allotropes
B. isomers
C. isomorphs
D. isotopes
Answer:
A. allotropes

97. Potassium nitrate is used in
A. medicine
B. fertiliser
C. salt
D. glass
Answer:
B. fertiliser

98. Permanent hardness of water may be removed by the addition of
A. sodium carbonate
B. alum
C. potassium permanganate
D. lime
Answer:
A. sodium carbonate

99. Soda water contains
A. carbonic acid
B. sulphuric acid
C. carbon dioxiD.
D. nitrous acid
Answer:
C. carbon dioxiD.

100. What is the general formula of Alkanes?
a. No. of hydrogen atoms is triple the no. of carbon atom plus two
b. No. of hydrogen atoms is double the no. of carbon atom plus two
c. No. of hydrogen atoms is double the no. of carbon atom
d. No. of hydrogen atoms is double the no. of carbon atom plus four
ANSWER:
b. No. of hydrogen atoms is double the no. of carbon atom plus two

Sign-up for our email newsletter and get free job alerts, current affairs and GK updates regularly.
Subscribe Here (or)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


8 − seven =

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com
  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter